Els pactes locals entre CiU i el PP no perillen tot i els atacs
Els alcaldes que governen amb els populars no qüestionen els acords
Sostenen que el discurs del PP en l'àmbit local no té res a veure amb el nacional o estatal i defensen el valor de les persones
Els alcaldes de CiU que han subscrit un pacte de govern amb el PP no es plantegen la possibilitat de trencar-lo malgrat la recent ofensiva dels populars contra el català. La sensació dels batlles de la federació és que el to bel·ligerant que el PP exhibeix en l'àmbit estatal i nacional es dilueix completament en el local. Aquesta és la conclusió que es desprèn de les entrevistes que El Punt Avui va mantenir ahir amb la pràctica totalitat dels alcaldes de CiU que governen gràcies al suport (o amb el suport) dels populars. La majoria remarca sense embuts que les prioritats dels regidors del PP tenen molt a veure amb les millores tangibles del poble i molt poc amb qüestions identitàries.
Acords “entre persones”
“El nostre és un pacte entre persones, no entre sigles” era un dels arguments més recurrents entre els batlles de la coalició, que posaven exemples concrets per remarcar que al seu dia es van buscar acords amb “persones i no amb ideologies”. És el cas de Joaquim Brustenga, l'alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental), que remarca que en la Diada el PP local va subscriure un manifest on es reclamava que el català fos “llengua vehicular a l'escola i també el dret a decidir i el concert econòmic”. Sense canviar de comarca, l'alcalde de les Franqueses del Vallès es vanta que al seu consistori no hi oneja la bandera espanyola i que el seu soci del PP no hi té cap problema. En altres casos, en què la situació podria esdevenir més tibant, el pacte de govern ja va incloure una clàusula segons la qual els debats sobre qüestions identitàries s'aparcarien durant els quatre anys de mandat, com a la Roca del Vallès.
L'alcaldessa de Canyelles (Garraf), Rosa Huguet, també exemplifica la tolerància del PP en el seu municipi: “Tenim molt bona convivència. Per a nosaltres, el català és el prioritari, i el PP entén la nostra actitud.” On va costar més arribar a una entesa (es va fer dilluns) va ser a Castelldefels. La cap de llista convergent, Anna Maria Pérez, destaca que facilitar el govern del PP no suposa “cap retrocés en l'ús del català” a l'administració i que el nou cartipàs permet a CiU garantir la defensa de totes les qüestions identitàries, ja que es responsabilitzarà d'Educació i de Cultura i Festes, entre altres àrees. Pérez afegeix: “En la política municipal les sigles són força importants, però també ho és el tarannà de les persones.”
També apunten en la mateixa línia les convergents Núria Figueras, alcaldessa de Banyeres del Penedès amb el suport del PP, i Isabel Cubero, que el 2013 rellevarà en l'alcaldia de Santa Oliva (també al Baix Penedès) el popular Juan Cobos, segons l'acord subscrit entre tots dos partits. “La Diada d'aquest any va ser més catalanista que mai, vaig fer un discurs molt contundent a favor de l'escola catalana”, va recordar ahir Figueras.