Reus
Marcar distàncies
El govern de CiU i del PP mira de posar distàncies a 32 anys d'administració d'esquerres
La crisi econòmica marca la gestió
Els cent primers dies del govern CiU-PP, que va posar fi a 32 anys de gestió municipal d'esquerres a l'Ajuntament de Reus, van començar amb l'adopció de mesures al pur estil del polèmic alcalde del PP de Badalona: polítiques que afecten de ple les persones nouvingudes. El nou govern va anunciar primer la imposició de requisits més restrictius per accedir a les subvencions de menjador escolar i després, la retirada dels espais de benvinguda educativa per a immigrats (el procés previ d'escolarització que contribuïa a la integració educativa, social i lingüística dels alumnes). I els primers cent dies han acabat amb l'anunci d'una auditoria de les finances municipals.
Entre aquests dos extrems, CiU i el PP han anat adoptant durant aquestes setmanes un seguit de mesures encaminades sobretot al que han anomenat “aprimament” de l'administració local, incloses les societats municipals. “Són mesures urgents per fer front al dèficit econòmic municipal”, recordava divendres passat l'alcalde Carles Pellicer quan el govern en ple va fer balanç dels cent primers dies. I ho feia amb un discurs que, en aquest cas, recordava l'estil Guardiola en la seva insistència en la “humilitat” (“queda molt per aprendre”) amb què els nous responsables polítics municipals afirmen que s'han posat a la feina. Humilitat, transparència i proximitat és el lema del bipartit. Per això, Pellicer ha estat molt present al carrer, amb visites constants als barris i a les entitats que li ha anat marcant una agenda esgotadora, pràcticament sobrehumana. A vegades, ha fet la sensació que el nou alcalde no ha deixat de fer campanya electoral mentre que ha delegat la gestió del dia a dia a les mans dels seus col·laboradors i, sobretot, del PP. La portaveu popular i primera tinenta d'alcalde, Alícia Alegret, no ha amagat mai l'ambició per poder arribar a ser algun dia la primera alcaldessa de la capital del Baix Camp. I està fent punts. Per tant, s'han anat produint algunes polèmiques, sobretot relacionades amb la contractació de personal, de les quals l'alcalde ha hagut de donar explicacions, i fins i tot disculpes, a posteriori. Si aquestes polèmiques són degudes als lògics desajustaments d'un govern novell o són decisions conscientment preses, només el temps ho dirà.
A CiU i al PP se'ls veu satisfets del pacte de govern. Ho van afirmar divendres tant Pellicer com Alegret. Als convergents no sembla que els afectin les polítiques espanyolistes dels seus socis de govern. Van acceptar impertèrrits que el PP votés en contra d'una moció a favor de la immersió lingüística. Una cosa és la política general i una altra, la local, diuen aparentment convençuts. I és que hi ha un anhel comú que uneix CiU i el PP a Reus i que els fa estar per sobre de la defensa de les qüestions identitàries: marcar totes les distàncies possibles amb 32 anys d'administració socialista, la majoria amb acords amb ERC i ICV, partits que aquest mandat no tenen representació municipal. I ho fan perquè interpreten que aquesta va ser la voluntat majoritària dels ciutadans de Reus que en les últimes eleccions van retirar el suport majoritari al PSC. Per això ja han anunciat una auditoria que realitzaran un grup d'economistes reusencs i que ha de posar números a l'anunciat dèficit municipal i, sobretot, que haurà de desentrellar la situació financera real del Tecnoparc. El nou govern diu que està espantat pels indicis que hi ha trobat. Potser d'aquí a cent dies en pugui donar detalls concrets.