Política

Els contes de l'Ajuntament de Silla

EL CANYARET

Tot i que la reflexió d'avui pretenc fer-la sobre els diners del nostre Ajuntament, i això són comptes i no contes, he utilitzat aquest mot per al titular de la columna amb tota la (mala) intenció. Perquè em fa l'efecte que algú ens ha estat contant faules, és a dir, contes, des de fa molt de temps.

Fa uns dies ens va arribar a casa una carta suposadament de l'alcalde (no portava cap firma ni segell oficial) en la què se'ns fa saber que la Leonor (així li deien a la caixa de cabdals de l'Ajuntament en temps de la República) no sols estava buida, sinó, que la buidor anava a durar molt de temps. La informació no és nova, doncs el fet ja era de domini públic, encara que no en teníem constància oficial. El que ara per fi hem sabut, i això ja és d'agrair, és la magnitud del forat. Romanents de tresoreria negatius (és a dir, diners gastats sense tindre'n i sabent que no se'n tindran en molt de temps, cosa que podria ser qualificada d'estafa), préstecs a curt termini que no podran ser tornats amb els recursos ordinaris, més de quatre milions d'Euros amb factures amagades pels calaixos i armaris, mentre els proveïdors ploren la seua desgràcia, préstecs a llarg termini que en la situació actual no podran ser amortitzats, etc. Segons la carta suposadament de l'alcalde, quasi 20 milions d'Euros, si fa no fa. Però, això no és tot. Segons informa discretament i a cau d'orella algun tècnic de l'Ajuntament, hi ha encara uns quants milions d'Euros més per comptar i que caldrà afegir a la suma quant l'autoritat se'ls trobe o algú legítimament els reclame.

La cosa és que, si revisem les informacions que han eixit dels distints governs municipals des de fa prop de vint anys, tots ells han fet gestions impecables, impol·lutes, transparents, que permeten, segons alguna opinió tan qualificada com interessada, considerar alguns dels anys passats com l'època daurada de Silla. Des del meu punt de vista tinc la sospita de que ací estan les faules (els contes) que ens han anat encolomant uns i altres.

Un forat de més de vint milions d'Euros no es fa en quatre anys. Dic això perquè, tot i que molts pensem que Baixauli ha estat amb diferència el pitjor alcalde de Silla, al menys en tota la democràcia, inclosos els anys de República, aquest home no és ni tan hàbil ni tan intel·ligent com per fer un desastre tan descomunal en tant poc de temps. Cert és que Baixauli ha acabat de soterrar la Hisenda local en l'espectacular clot on es troba i ho ha fet de manera irresponsable i important-li tot una figa palera. Però, algú més deu haver participat en tasca tan feixuga i gegantina.

Hi ha fets i decisions que alguna cosa deuen haver contribuït per a generar el desastre. Negociar terminis de temps més llargs per tornar els préstecs i poder endeutar-se legalment més encara, increments descontrolats de la plantilla de personal per alimentar la clientela política, transformar la policia municipal en un exèrcit d'ocupació, fer inversions en obres sense tenir el finançament i cobrir el cost de manera contrària a la llei, subvencions donades per tapar boques i sense criteris polítics (de política social, no d'acontentar la parròquia), consentir que regidors de les minories cremaren els diners a canvi d'assegurar coalicions de govern... Tot això són coses que han passat i que no ens han explicat encara, ni uns, ni altres.

Per què no comença el govern municipal actual per mostrar l'entretela divulgant els comptes, que no els contes, de l'Ajuntament? Pot ser tenen (poca) vergonya i no volen mostrar tota la veritat. Al cap i a la fi, el Partit Popular no és nou al govern municipal. Ja ens han governat durant vuit anys (1999-2007) i al consistori actual encara hi tenen cadira alguns personatges d'aquells anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.