“Esquerra no renunciarà als seus principis per guanyar més vots”‘
La formació defèn el concert econòmic com “la solució principal per als problemes econòmics dels valencians”
Joan Serra, regidor d'Esquerra Republicana del País Valencià a Simat de la Valldigna, aspira a consolidar el vot de l'esquerra independentista el 20-N. La formació ha abandonat l'estratègia de les aliances per poder presentar un projecte “lliure de lligams” en què s'insisteix en el concert econòmic com a solució principal per als problemes econòmics dels valencians.
Quines possibilitats reals té Esquerra en les eleccions del 20 de novembre?
Esquerra vol aconseguir grup parlamentari al Congrés dels Diputats. I al País Valencià, l'objectiu és consolidar el nostre projecte, ja que cada vegada l'espai de la independència és més ampli i, per tant, volem augmentar el nombre de vots i simpatitzants.
L'enquesta del CIS els atorga els tres diputats. Com ho valora després del procés de renovació que ha viscut el partit?
Seria un gran resultat, ja que fa uns mesos el marge era de zero a un escó. Hem de reconéixer que ha sigut un procés difícil perquè que hem hagut de superar moltes discrepàncies internes. Però a partir del congrés s'ha consolidat un nou projecte, un projecte renovat d'Esquerra en què els nostres dirigents han aconseguit aglutinar les persones que s'havien apartat de la formació.
Per què al País Valencià no s'han buscat aliances per aconseguir ampliar l'espectre de l'esquerra independentista?
Al nostre territori les aliances són sempre difícils, però ho hem intentat amb partits que són pròxims a nosaltres. Les seues exigències, però, són inassumibles per a Esquerra.
De quin tipus d'exigències parlem?
Per exemple, tindre com a cap de llista una persona de Madrid i fer la campanya en castellà. Esquerra no pot renunciar ni al seu territori, ni a la seua llengua, això seria trair els nostres principis i el nostre projecte.
Els resultats de les últimes convocatòries electorals mostren un vot consolidat. Què ha de fer Esquerra per a créixer?
Continuar participant en tot allò que interessa a la societat civil i treballar des del municipalisme. En les poblacions on formem part dels equips de govern hem demostrat que som “normals”, que el nostre projecte polític és molt vàlid per a fer front a la gestió diària. La normalització del projecte no sols facilita que es consolide i es respecte, sinó que puga eixamplar-se.
Una estratègia semblant a la que ha seguit el Bloc. Ara, amb Compromís diuen que obtindran el primer diputat al Congrés.
No sóc partidari de parlar d'altres formacions, però m'agradaria deixar clar que no són “enemics”. Esquerra sempre col·laborarà amb forces que potencien la nostra cultura i defensen el nostre país. En els ajuntaments on hem pogut treballar i formar coalició de govern, crec que hem fet un bon treball, com ara a Simat amb el PSPV-PSOE i el Bloc.
En una campanya en què l'economia està sent la protagonista no ha de ser fàcil parlar de reivindicacions independentistes.
El projecte independentista és bàsicament econòmic amb un objectiu principal: aconseguir gestionar els nostres recursos i autogestionar els tributs que paguem. Seria un pas importantíssim per a començar a resoldre els nostres problemes.
Esquerra va ser la primera a denunciar l'espoli fiscal al País Valencià i a reclamar el concert econòmic, una reivindicació a què se sumen ara altres formacions.
És inconcebible i il·lògic que els valencians donem tots els anys 20.000 milions d'euros a Madrid per a després tindre uns serveis de tercera categoria. Està demostrat que tots els territoris que tenen una agència recaptadora pròpia obtenen unes prestacions de qualitat i no estan patint tant la crisi com nosaltres.
El president Fabra assegura ara que les relacions amb Catalunya poden ser beneficioses. Que no estarà apropiant-se el discurs d'Esquerra?
[Ha, ha] No ho crec. La normalitat institucional i les bones relacions són sempre positives, però no sé quin marge de maniobra té realment Fabra, caldria preguntar-ho a la senyora De Cospedal. I no oblidem que tant el PP com el PSOE no s'han preocupat gens pel nostre país, l'han desvertebrat. Si ara hem aconseguit el corredor mediterrani és perquè Europa ha subratllat la seua prioritat i necessitat. I encara falta el més difícil: la consignació econòmica per al projecte en el pressupost de 2012.
Insisteix que no sols d'AVE viu el País Valencià.
Evidentment, tenim un territori incomunicat. Com és possible que per anar, per exemple de Gandia a Xàbia o Altea, hàgem de fer-ho per autopista? És absurd, i és el que han reclamat històricament els nostres diputats al Congrés.
Quines són els eixos principals del programa d'Esquerra?
Incentivar el treball, donant ajudes a les pimes i emprenedors; crear una banca pública; lluitar contra la retallada de serveis socials; adequar les pensions al cost de la vida; lluitar contra el frau fiscal i laboral; abaixar els impostos; suprimir alguns ministeris i les diputacions; reindustrialitzar el País Valencià i convertir-lo en un pol logístic d'Europa i, per descomptat, crear un agència tributària valenciana.