Política

Demarcació de LLEIDA

El PSC s'ofega a Lleida en perdre la meitat dels vots

Després de dues legislatures, Convergència i Unió arrabassa als socialistes el segon diputat

Tot i la majoria absoluta d'Àngel Ros a la capital, el PSC passa de primera a tercera força, darrere el PP

Convergència i Unió ha aconseguit recuperar el segon diputat per les comarques lleidatanes, perdut ara fa dues legislatures. La federació ha mantingut la tendència a l'alça de les passades eleccions municipals i al Parlament, tornant a esdevenir-hi força hegemònica. La cap de llista, Conxita Tarruella –que anirà acompanyada al Congrés per l'alcalde de Mollerussa Marc Solsona–, remarcava la “satisfacció per haver aconseguit els objectius, tant al Congrés com al Senat”. I és que CiU també ha aconseguit els tres senadors que ostentaven els socialistes el 2008, que s'han quedat amb un sol representant a la cambra territorial.

No obstant això, la federació sols ha sumat 18.000 vots més i ha estat l'aclaparadora davallada del PSC la clau de la victòria. Els socialistes han perdut 40.700 vots dels 79.500 aconseguits en els comicis del 2008. Tot i mantenir-se com a segona força, la majoria aconseguida per Àngel Ros a la capital no ha servit de res aquest cop. El 2008, a la ciutat de Lleida els socialistes va alçar-se amb el triomf amb el 41% dels vots. Ara han vist com el PP els arrabassava la segona posició per tres punts de diferència.

El panorama per als socialistes també era desolador a les altres dues ciutats més poblades, Tàrrega i Balaguer, on han vist reduït a la meitat el suport. La candidata Tere Cunillera considera que el vot socialista “s'ha repartit entre múltiples formacions” i ha atribuït l'ensorrament al “vot en contra del partit al qual ha tocat gestionar la pitjor crisi de la història”. Els socialistes han conservat la segona posició a les comarques lleidatanes, però seguits aquest cop de ben aprop pel PP, que ha mantingut el diputat i sumat quatre punts, sols un menys que els socialistes.

ERC retrocedeix

La coalició Esquerra Republicana-Reagrupament i Catalunya Sí no ha donat el resultat esperat a Lleida. Aconseguir un diputat o senador en la circumscripció catalana amb menys representació era quasi impossible, però tampoc s'ha produït una remuntada. Tot i mantenir-se com la quarta força, la distància respecte el 2008 és d'11.000 vots i 4,3‰ punts menys. Amb un 8,6% del vots, a les comarques lleidatanes, retallen posicions respecte a les eleccions al Parlament (9,2%). Xavier Castellana, el cap de llista, ha manifestat: “En els últims anys hem desconnectat de part del nostre electorat, amb el qual estem reconnectant, però queda molt de camí fins assolir la majoria social.”

IC-V també s'ha quedat sense representació, però hi havia satisfacció pel creixement obtingut. Han sumat quasi 2.000 vots, passant del 2,5% al 3,8% de vots. Josep M. Carles, cap de llista, ha remarcat aquesta tendència a l'alça en una demarcació on “era molt difícil aconseguir representació per culpa de la llei electoral i malgrat això ens han fet confiança”.

Sabíem que era molt difícil tenir representació per la llei electoral, però estem contents
Josep M. Carles
cap de llista d'ic-v
Hem reconnectat amb part del nostre electorat, però queda camí per recuperar la majoria social
Xavier Castellana
CAP DE LLISTA D'ERC-REGR-CATSÍ
S'ha produït un vot en contra del partit al qual ha tocat gestionar la pitjor crisi de la història
Tere Cunillera
Cap de llista del PSC
Hem complert els objectius marcats i respondrem la confiança que ens ha fet la gent
Conxita Tarruella
Cap de llista de CiU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.