Política

L'Ajuntament del Poal presenta al·legacions al projecte de planta de biomassa

El consistori, que es queixa de la proximitat amb el nucli urbà, se centra en qüestions de salut i d'emissions de partícules per rebutjar-ne la instal·lació

La plataforma Salvem el territori lliura gairebé un miler de noves signatures contra el pla, que se sumen a les més de 2.300 ja entregades

L'alcalde del Poal, Rafel Panadés, ha presentat aquest dilluns als serveis territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida les al·legacions contra el projecte de planta de biomassa que planteja l'empresa Nufri al municipi veí del Palau d'Anglesola. Les al·legacions, que es complementen amb tres estudis tècnics, se centren bàsicament en qüestions relacionades amb la salut i les emissions que generarà la planta. A més, la plataforma ciutadana Salvem el territori, del Poal, ha fet entrega també aquest dilluns de 943 noves signatures que se sumen a les 2.318 presentades contra el projecte.

La queixa principal de l'Ajuntament fa referència a la distància que hi hauria entre la planta i el nucli urbà del Poal. De fet, Panadés ha explicat que el consistori no és contrari a la planta de biomassa si no a la ubicació escollida per l'empresa promotora per instal·lar-la.

Un altre aspecte important és l'aigua que necessita la planta, que un cop en funcionament consumiria uns 65.000 litres per hora. L'aigua s'agafaria del subsòl, en un terreny que es caracteritza per tenir una capa freàtica alta. Els estudis alerten que amb aquesta captació d'aigua, especialment a l'hivern –quan la capa freàtica baixa– “es podrien assecar alguns pous i la capa es podria veure malmesa”.

Al·legacions

L'Ajuntament del Poal ha presentat dos tipus d'al·legacions, unes de caire legal i les altres, tècniques. En l'apartat legal, l'ajuntament defensa que l'empresa promotora “no ha justificat prou bé” i, fins i tot, “ha arribat a mentir” sobre el fet que l'emplaçament de la planta sigui en sòl no urbanitzable i no en sòl industrial.

Pel que fa a les al·legacions de caire tècnic, l'Ajuntament ha presentat tres estudis: un redactat per l'arquitecte municipal, un altre pel metge de capçalera i un tercer que el consistori va encarregar a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Aquest últim, però, encara es troba en fase d'estudi i no està finalitzat.

Les al·legacions tècniques se centren bàsicament en qüestions de salut i d'emissions. Així, deixen clar que tot i que el projecte de Nufri parla d'una distància de 2.000 metres entre la futura planta i el nucli urbà del Poal, des de l'Ajuntament asseguren que només hi ha 1.300 metres.

També parlen de la crema a la planta de biomassa amb contingut de clor i sofre i, per això, “s'ha de saber amb quina quantitat afectaria sobre el territori”. En l'informe del metge de capçalera, es mencionen els efectes “perjudicials” que poden suposar les emissions a l'atmosfera d'aquests dos elements, segons ha dit l'alcalde.

El consistori no descarta acudir al contenciós administratiu

Aquest dilluns finalitzava el termini perquè els ajuntaments afectats poguessin presentar les al·legacions al projecte de la planta de biomassa de Nufri, després que al 28 de novembre acabés el període d'exposició pública. A partir d'ara, Urbanisme haurà de fer arribar les al·legacions a l'empresa promotora, que les haurà de respondre. Després, el projecte haurà de tornar a passar per la Comissió d'Urbanisme, que serà qui decideixi si el projecte pot o no tirar endavant. En cas que rebi l'aprovació, l'Ajuntament del Poal ja ha anunciat que recorrerà la decisió al contenciós administratiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.