la crònica
Bandera de préstec a canvi de l'estelada
Al balcó de l'Ajuntament de Sant Pol, no hi onejava ahir la bandera espanyola per poder-la despenjar. No era cap sorpresa, ja que l'alcaldessa, Montserrat Garrido (CiU) ja va dir que no la trobaven per posar-la a la façana tal com l'obliga a fer una sentència judicial. Els membres de l'Assemblea Nacional Catalana, convocants de l'acte de suport, van buscar-se una alternativa. Al capdamunt d'una escala de ferro que s'enfilava fins al balcó hi van posar una bandera que van aconseguir de préstec. Segons van explicar, ho van tenir fàcil ja que molts ajuntaments els van fer arribar la seva, que tampoc tenen penjada.
Entre crits i proclames independentistes a les dotze del migdia es va fer el canvi per baixar-la i hissar en el seu lloc l'estelada. Els prop de tres-cents manifestants que omplien la plaça de l'Ajuntament mostraven així la seva disconformitat per la imposició d'una bandera que els és aliena. “No és una decisió de l'alcaldessa, sinó del poble, que veu una imposició per la força de les armes judicials d'un govern que ens és aliè. Diem prou i volem decidir el nostre futur a Europa”, proclamaven en una carta que volen fer arribar a la delegada del govern a Catalunya, María Llanos de Luna. Els organitzadors de l'acte ja havien anunciat que a més d'entregar la carta empaquetarien també la bandera per fer-l'hi arribar personalment. Ahir la van plegar dins un capsa a l'espera d'adjuntar-hi també el màxim de signatures que es recullin a la campanya que van engegar aprofitant l'acte. Una sentència judicial que arriba arran d'una denúncia interposada fa anys per un exregidor. La realitat és que a més de Sant Pol hi ha molts ajuntaments catalans que incompleixen la llei de banderes que els obliga a penjar l'espanyola a la façana.
A l'acte reivindicatiu s'hi va trobar a faltar la classe política. Cap alcalde dels pobles veïns es va deixar veure. Potser per evitar sospites de qui havia deixat la bandera als de Sant Pol. Només l'alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, hi va intervenir com a presidenta de la xarxa d'alcaldes i regidors Decidim.cat, i va recordar que tot i les denúncies que s'han fet en d'altres ajuntaments fins ara no han suposat la inhabilitació de cap alcalde. Perquè en el fons hi ha certa reticència a implicar-se políticament en un acte d'aquesta mena. La mateixa alcaldessa de Sant Pol, Montserrat Garrido, reconeixia ahir que per motius legals l'Ajuntament s'havia de mantenir al marge de l'acte. Tot i això, l'alcaldessa, que era fora del poble durant el matí, no amagava el seu suport a una manifestació “pacífica” a les portes de l'ajuntament. Fins ara, Montserrat Garrido s'ha resistit a penjar la bandera, però també reconeix que un cop sigui ferma la sentència haurà de complir el que diu el jutge. “Si aleshores no la trobem, haurem d'anar-ne a comprar una”, va concloure.
Des de la delegació del govern a Catalunya l'acte de Sant Pol d'ahir va ser un ultratge a la bandera espanyola. Segons un comunicat, unes hores més tard la delegada de l'Estat a Catalunya, María Llanos de Luna, donava instruccions a l'advocat de l'Estat per exigir responsabilitats als promotors de l'acte i als qui l'havien permès, i assenyalava que hi havien penjat una bandera “il·legal i inconstitucional”. L'acte simbòlic per treure la bandera espanyola que encara no s'havia ni penjat segur que portarà cua.