IRENE PALOL
ALCALDESSA DE VILADAMAT
“Sense informació no es pot decidir”
“Som un Ajuntament que creiem en la participació però que ens trobem que cal ensenyar a ser participatiu”
“Ha d'estar pactat; és un procés de consens, de participació i d'enriquiment”
Què pot fer el seu Ajuntament aquest mandat?
En l'anterior mandat es va fer l'edifici de vestidors per a la zona esportiva, una obra molt gran que pretenia ser un local polivalent, amb diferents sales de reunions, un espai per a grups municipals i un bar. Això ha costat molts diners i ho pagarem durant molts i molts anys. Per a un poble de 450 on ja hi havia una sala polivalent, un ajuntament nou i un local de joventut a l'ajuntament vell, això no calia. Com que ve època de vaques magres no ens dedicarem a fer grans obres. Mantindrem el que hi ha i, sobretot, volem fer un gir a la manera de fer política.
I com es fa això?
Fent que tot sigui proper. Volem apropar la política a la gent i que sigui molt i molt transparent.
En quins mecanismes han pensat?
Diversos. Quan érem a l'oposició editàvem el Pamflet, en què explicàvem tot el que anava passant al poble entre ple i ple. Això ens va donar molta força i va apropar la política a la gent. Per això ho continuem fent. El ple ara es fa un mes sí, un mes no.
El butlletí, però, no és interactiu.
El Pamflet dóna la informació i tenim també una bústia de suggeriments. Ens hem trobat que no hi ha cultura participativa. La interacció és de carrer i de bar. La gent no està acostumada a participar i ens vam plantejar que volíem anar cap a una major participació, però que calia aprendre'n. Per això ens hem proposat, per exemple, de fer un pressupost participatiu. Abans d'això, però, ens hem proposat ensenyar com es fa un pressupost. Vam ensenyar com es presentaven les partides, com es repartien... El primer pas cap a la participació és la pedagogia. De cara a l'any vinent, el pressupost el farem entre tots. Hem començat per la cultura de la participació.
I què més?
Dinamitzar el web. El que teníem feia molt de temps que era fet. El dinamitzarem. El convertirem en una eina on tothom hi pugui anar i trobar-hi utilitat. És un altre element que contribueix a la participació. Els plens s'obren sempre perquè els veïns puguin preguntar, demanar, proposar. Engeguem una tertúlia.
És com un Ajuntament escola.
Sí. Som un Ajuntament que creiem en la participació però que ens trobem que cal ensenyar a ser participatiu. Sense informació no es pot decidir.
La CUP té vocació assembleària. No fa molt complicades totes les preses de decisió?
L'assemblearisme en cap moment no és un “entre tots ho fem tot”. Així ho veig jo. Perquè l'entre tots ho fem tot vol dir: o que no fem res o que ho fan els de sempre. L'assemblearisme ha d'estar pactat, és un procés de consens, de participació i d'enriquiment, però al cap i a la fi, cadascú ha de tenir la seva responsabilitat. Ser assembleari vol dir enriquir-se amb les aportacions dels altres i poder canviar d'opinió amb les aportacions dels altres. Convidem tothom a participar, tot i que l'oposició no participa mai. L'enriquiment a través de la visió contrària a la nostra no el tenim.
k