Política

El govern sufraga el cost de 16 noves mesures de l'Estat

La llei de l'avortament l'obliga a gastar fins a 77 milions; la del tabac, 16 milions, i la de dependència, 235 milions més

El govern d'Artur Mas ha elaborat un inventari de les lleis, decrets i mesures més recents de l'Estat que ha de pagar Catalunya. Des del 2009, setze actuacions empreses des de Madrid l'han obligat a sufragar noves despeses o li han suposat una pèrdua de recaptació que el govern espanyol hauria de compensar econòmicament.

Una és la llei de l'avortament. La implantació d'aquesta norma ha comportat que la Generalitat hagi de finançar els anticonceptius de nova generació, que es van incorporar a la cartera de serveis el 2010. Això representa, segons el govern català, un cost addicional d'entre 30 i 70 milions d'euros. L'ampliació de la prestació de la interrupció voluntària de l'embaràs va suposar una despesa de 7,8 milions l'any passat. La llei del tabac ha incrementat la despesa sanitària entre 13 i 16 milions en concepte de farmàcia i suport psicològic. A més, el manteniment dels implants coclears representen 0,5 milions.

La llei més costosa per a la Generalitat, però, és la de dependència. El finançament s'ha produït de manera desequilibrada fins al punt que el govern denuncia que el 2011 va fer un sobreesforç de 235 milions. Altres lleis que carreguen l'erari públic català són l'orgànica complementària a la llei d'economia sostenible, la d'emmagatzemament geològic de diòxid de carboni i la reforma del 2010 del codi penal. L'ampliació de les exempcions, per via de decret, de l'impost d'actes jurídics documentats comporta, a més, una pèrdua de recaptació catalana de 90 milions. D'altra banda, la Generalitat desconfia que els recursos estatals aportats per complir el decret llei de reforma del mercat de treball del 2010 siguin suficients, i pensa el mateix en el cas del decret del 2011 de mesures urgents per a la millora de l'ocupabilitat.

Sis noves mesures de l'àmbit sanitari completen la llista d'actuacions amb què l'Estat vulnera el principi de lleialtat institucional. Es tracta del pla de salut bucodental (a partir del 2013 tindrà un cost total de 4,6 milions), de la introducció de noves vacunes i medicaments antivirals (18 milions), de la facturació incompleta del cost dels desplaçats (el 2009 la Generalitat hi va afegir 54,9 milions), i del finançament d'un medicament per a la prevenció de l'ictus (66 milions) i el d'un altre fàrmac per a la infecció crònica de l'hepatitis C (35,5 milions). Catalunya també ha deixat de rebre 22,4 milions anuals relacionats amb l'aportació estatal a la indústria farmacèutica.

LA DATA

2009
és l'any
a partir del qual el govern ha analitzat el reguitzell de lleis i mesures espanyoles que el perjudiquen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.