Política

maresme

Les banderes, al jutjat

El PP de Vilassar de Dalt reclama que es pengi la bandera espanyola, i la resta del consistori, incloent-hi el PSC, refusa la proposta

El partit presentarà una denúncia al jutjat contra l'Ajuntament un cop tingui l'acte del plenari

La polèmica amb la bandera espanyola es torna a revifar al Maresme. I ho fa, tal com s'havia advertit, a través del PP. Amb l'episodi encara recent de la crema de la bandera a l'ajuntament de Sant Pol que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia obligat a penjar al balcó, dimecres el debat es va traslladar a Vilassar de Dalt. L'única regidora popular, Laura Julià, va presentar en el ple una moció per la qual exigia al consistori governat pel Grup d'Esquerres de Vilassar de Dalt (GEVD), Opció per Vilassar (OXV), ERC i el PSC que apliqués la llei de banderes i pengés l'espanyola a l'edifici consistorial. La moció, a més, incloïa un paràgraf en el qual es proposava que l'Ajuntament demanés “disculpes a tota la ciutadania per la seva actuació en incomplir la llei en aquest àmbit”. La regidora va assegurar: “La gent de les urbanitzacions em demana que es pengi la bandera”, i va recordar: “La llei s'ha de complir ens agradi o no, i la Constitució també va ser escrita per dos catalans.”

Resposta ciutadana

Durant la lectura i posterior debat de la moció, una trentena de veïns, majoritàriament joves, van omplir la sala amb senyeres i estelades per mostrar el seu rebuig a la proposta i van aplaudir en cada intervenció contrària a la moció dels diversos grups polítics. Els portaveus de cada formació van argumentar el seu rebuig. ERC va defensar la seva lluita per l'independentisme i va acusar el PP de “crispar la convivència al poble”; OXV va apel·lar al sentit comú dels populars per aturar “una guerra de banderes a la basca”; CiU va defensar que es mantinguessin només la senyera i la bandera de Vilassar de Dalt; el grup Corporació Electoral Vilassarenca (CEV) va criticar “el poc encert de presentar una moció com aquesta” i els socialistes van recordar que el seu partit “no és independentista, sinó federalista, però hi ha problemes molt més greus a resoldre que el de les banderes”.

Per la seva banda, l'alcalde, Xavier Godàs (GEVD) va puntualitzar que la senyera catalana “és un símbol inclusiu amb el qual ja se senten representats tots els ciutadans del municipi”. Godàs, però, va aventurar que la pau en temes identitaris a Vilassar de Dalt s'havia acabat.

Des de la direcció comarcal del PP, el president, Diego Sánchez, confirmava ahir que la seva formació esperarà a tenir l'acta del ple per portar-la a la delegació del govern estatal i “presentar un contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Vilassar de Dalt”. Després dels fets de Sant Pol, la delegada del govern María de los Llanos de Luna va anunciar que portaria als jutjats els ajuntaments que no pengessin la rojigualda.

Des del PP del Maresme s'ha instat els seus regidors dels municipis on la llei de banderes no es compleix a presentar mocions “perquè la bandera espanyola es restitueixi en els edificis oficials”. “Ens acusen de crear conflicte, però si fer complir la llei vol dir generar conflicte, ho assumim”, va sentenciar Sánchez.

LA XIFRA

30
persones
van ocupar el ple de Vilassar de Dalt amb senyeres i estelades com a rebuig a la moció del PP.

LA FRASE

La gent de les urbanitzacions em demana que es pengi a l'ajuntament la bandera espanyola
Laura Julià
regidora del pp de vilassar de dalt

Les obres l'afectaran a Sant Pol

Sant Pol de Mar ha recuperat la normalitat, i després de l'incident de la crema i la posterior restitució de la bandera espanyola, no hi ha hagut més episodis semblants i la tensió viscuda s'ha calmat. De moment. L'alcaldessa, Montserrat Garrido (CiU), assegurava ahir que no s'han viscuts més accions en contra de la bandera i les discussions sobre la idoneïtat o no de mantenir-la s'han traslladat als cafès. “És una bandera imposada per un tribunal, però a l'Ajuntament de Sant Pol acatem la llei”, indicava l'alcaldessa. Tot i això, Montserrat Garrido avançava que el balcó consistorial està pendent d'una reforma inclosa en els pressupostos per a aquest any. Precisament ha estat aquesta setmana quan els comptes municipals han rebut el vistiplau i quan es començaran a aplicar. “Les obres ja estaven projectades i obliguen a retirar les banderes del balcó. Esperem que aquesta situació temporal no torni a generar conflictes”, va avançar la cap del govern local que va afegir: “Un cop enllestida l'actuació veurem quina distribució fem de les banderes.”

La sentència del TSJC obligant Sant Pol a acatar la llei de banderes va generar una reacció contrària per part de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) que en un acte simbòlic van agafar la rojigualda i la van posar en un sobre per enviar-la a la delegada del govern estatal juntament amb un plec de signatures que avalaven l'acció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.