Política

Els socialistes valencians confien el lideratge a Puig

L'alcalde de Morella es converteix en el nou secretari general del PSPV i es compromet a mantenir Jorge Alarte com a síndic a les Corts

Rubalcaba presideix l'acte de cloenda del congrés

Els socialistes valencians semblen estar condemnats a repetir els episodis que els han conduït al període més llarg de decadència de la seua historia, iniciat en la primeria de la dècada dels noranta. Ahir, Ximo Puig va ser proclamat nou secretari general del PSPV-PSOE després de guanyar per 142 vots l'altre candidat al càrrec, Jorge Alarte, que aspirava a la reelecció. Alarte sols va rebre 179 sufragis dels 555 delegats que durant el cap de setmana celebren el dotzè congrés de la formació a la Universitat d'Alacant.

La victoria de Puig pot considerar-se una “revenja” en la lluita fratricida del partit, ja que en l'anterior cita l'alcalde de Morella i diputat al Congrés es va quedar a tan sols vint vots del lideratge. En aquesta ocasió, Puig va derrotar Alarte i, ho va fer amb contundència gràcies al suport dels sectors que en l'anterior congrés van alinear-se amb el fins ahir secretari general –entre ells l'encapçalat per l'exministra Leire Pajín– i al gran rebuig que ha suscitat la personalíssima gestió de l'actual síndic del PSPV-PSOE a les Corts Valencianes.

Puig afronta ara la tasca de mantenir el difícil joc d'equilibris en què viu de forma perenne la formació valenciana. Els suports de la resta de famílies al seu sector –neolermista– no són gratuïts i no serà fàcil acontentar a tothom, sobretot perquè el PSPV, amb escàs poder institucional, té poc a oferir. A més, Alarte continuarà –si Puig manté la seua promesa i aquest l'accepta– com a síndic parlamentari, el càrrec amb més projecció mediàtica i social. I Puig va afanyar-se a anunciar que vol presentar-se a les pròximes eleccions autonòmiques. Així, les engrunes a repartir se centren en la nova executiva que ha de votar-se hui i que serà l'òrgan que decidirà quin és el nou model de partit “per a guanyar la dreta”. El nou secretari es va comprometre a “tenir en compte el que és el partit”. “Aquest és un projecte que no pot perdre ningú i hem d'ampliar, perquè els valencians no es mereixen uns governs com els que tenen”, va destacar durant la seua primera intervenció com a secretari general en una crida a la integració de totes les sensibilitats.

Per a hui està prevista l'assistència del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, a l'acte de cloenda. El líder socialista felicitarà personalment Puig, que va donar suport a l'exministra Carmen Chacón en el congrés federal de Sevilla que va guanyar el madrileny.

LES XIFRES

321
vots a favor
179
vots en contra
24
abstencions
1
vot nul

Un secretari dels Ports

E.Castellano

Ximo Puig és periodista de professió, i va exercir-la aquesta feina durant els primers anys, fins que el 1983 fou triat secretari autonòmic i diputat de Cultura en la Diputació de Castelló de la Plana. Aquesta responsabilitat va durar-li poc, ja que va dimitir perquè va ser nomenat responsable de cultura i educació de la comissió executiva del PSPV. Director del gabinet del president de la Generalitat Joan Lerma, el 1995 fou elegit alcalde del seu poble (Morella), i encara ho és.

És un faixador i està considerat un autèntic corredor de fons i un valencianista de mena. El 2000 fou síndic portaveu del grup parlamentari socialista i responsable de relacions institucionals de la comissió executiva nacional del PSPV. En les Corts Valencianes, Ximo Puig ha estat vicepresident segon i portaveu adjunt. Des de novembre és diputat al Congrés de Diputats a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ÀFRICA

El president de Nigèria implora la fi de les protestes per l’alt cost de la vida

BARCELONA
REGNE UNIT

Starmer avisa que els implicats en els aldarulls d’extrema dreta “ho lamentaran”

BARCELONA
PRÒXIM ORIENT

Creix el nombre de països que demanen als seus ciutadans marxar del Líban

BARCELONA
ESTATS UNITS

Kamala Harris s’entrevista avui amb els candidats a vicepresident

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Desenes de morts en nous atacs israelians contra dues escoles de la Franja

BARCELONA
ÀSIA

Prop de 60 morts en una altra protesta contra el govern a Bangladesh

BARCELONA
GUERRA A EUROPA

Zelenski confirma l’arribada a Ucraïna dels primers F-16 enviats pels aliats

BARCELONA
política

Rull ajorna fins dimarts la ronda de consultes prèvia al ple d’investidura d’Illa

barcelona
política

Els CDR desconvoquen la mobilització de demà a l’estació de França

barcelona