Política

Homs alerta que sense el pla d'ajust Catalunya podria veure's abocada al “caos” grec

El portaveu del govern assegura no hi ha cap més “alternativa” perquè no ens podem “endeutar més”

Destaca que l'executiu de Mas “no es queda de braços plegats” i “pren decisions per impopulars que siguin”

Confirma que Mas compareixerà al Parlament per informar la cambra del nou pla d'ajust

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha advertit aquest dimecres que, si Catalunya no apliqués un pla d'ajust com l'anunciat ahir pel president català, Artur Mas, tindria “molts números” d'acabar sumida en el “caos absolut” com Grècia.

El tercer pla d'ajustos presentat ahir per Mas per retallar 1.500 milions d'euros inclou la reducció de plantilles d'empreses públiques, privatitzacions de patrimoni de la Generalitat i alguna nova taxa, com una matrícula en l'FP de grau superior.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Homs ha replicat les crítiques de l'oposició per les noves retallades, alertant que no hi ha “alternativa” possible ja que Catalunya no pot “endeutar-se més”.

Homs ha destacat que el govern “no es queda de braços plegats” i “pren decisions, per impopulars que siguin”, per fer front a una situació “molt incerta”. “Com a portaveu, a vegades tinc dubtes sobre si valdria la pena explicar contes més feliços, però optem per una via que no és el populisme sinó el realisme, perquè només així es pot sortir d'aquesta situació complicada”, ha assenyalat.

L'alternativa, ha reflexionat Homs, seria deixar aquestes mesures “per a demà passat, per por de fer-ho ara”, però el govern no té “ganes que es reprodueixi a Catalunya” la situació que viu avui Grècia, i si la Generalitat optés per no fer res “tindríem molts números perquè això acabés passant aquí”.

Homs ha dit sentir “vergonya dels polítics grecs per com es treuen les puces de sobre” i condueixen el país a unes noves eleccions. Segons Homs, Catalunya no ha de “repetir errors de països que estan pitjor que nosaltres”.

D'una altra banda, respecte a les indemnitzacions a Rodrigo Rato després de la seva dimissió com a president de Bankia, ha assegurat que són “realment sorprenents” i “impossibles d'explicar a la gent”.

Homs ha confirmat que el president de la Generalitat compareixerà al Parlament per informar la cambra sobre el nou pla d'ajust aprovat per l'executiu. Homs ha destacat que el govern “no s'amaga mai” i, davant la petició dels partits de l'oposició, “Mas té tota la predisposició a comparèixer i a donar totes les explicacions que faci falta”.

El portaveu no ha indicat la data de la compareixença perquè depèn de la petició que facin els grups parlamentaris. PSC, PP, ERC i ICV-EUiA ja van assegurar aquest passat dimarts que farien una petició urgent de compareixença perquè Mas pogués donar explicacions en el Ple de la setmana vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.