Política
JOAN SABRIÀ
ALCALDE DE PALAU-SATOR (ERC)
“Si no paguéssim IVA podríem fer més coses”
El municipi baix-empordanès té projectes ajornats en espera que la Generalitat activi les subvencions pendents
Volen que el parc del Baix Ter sigui flexible amb l'ús dels terrenys agrícoles
Sense oposició
L'any passat, Sabrià i els altres sis regidors d'ERC eren l'única llista que es presentava als comicis i van obtenir el 90% dels vots amb una participació força elevada, del 70,6%. Alcalde des del 2003, està disposat a repetir d'aquí a tres anys.
Com porta governar dos mandats sense cap grup a l'oposició?
Doncs bé, evidentment no tenim cap problema, encara que en el meu primer mandat, quan teníem oposició, tampoc anava malament. Entre els set regidors del grup, però, debatem els temes i si hi ha visions diferents mirem d'arribar a un acord.
La crisi els ha complicat gaire aquest primer any de mandat?
No ens arriben les subvencions. Tot està congelat i no sabem què fer amb el pla d'obres, que primer va passar de 2011 a 2012 i ara ens diuen que per a l'any vinent. Falta informació.
I què faran?
Si comencem a fer les obres previstes, no sabem si cobrarem l'ajut. I no volem avançar diners si després ens ha de quedar el deute a nosaltres. Ja hem hagut d'avançar 20.000 euros per a un pontó de l'anterior pla d'obres i només ens plantegem iniciar un aparcament a Sant Feliu, perquè les empreses tampoc se'n refien abans de començar.
Tenen liquiditat, però?
La part que ens pertoca del pàrquing, la pagarem. No tenim gaires diners, però som solvents. Però, per exemple, ens han recomanat que no iniciem la reforma de l'antic ajuntament fins al 2013, però s'ha de fer alguna cosa a l'edifici perquè, si no, acabarà caient. I tampoc no el volem vendre perquè és el nostre patrimoni històric i el volem conservar. Si, com a mínim, estiguéssim exempts de pagar IVA, podríem dedicar aquests diners a fer altres coses.
Què hi volen posar?
Una oficina de turisme o potser un centre d'interpretació del futur Parc Natural del Baix Ter i les Medes.
Com veuen el projecte del parc?
Fins ara, malament perquè s'havia escoltat poc els municipis. Ara, però, hem pres la iniciativa per explicar el que volem, encara que nosaltres siguem petits i només tinguem un percentatge ínfim de la superfície.
La darrera proposta millora?
Al començament ni ens avisaven que hi érem dins, però hem demanat que, a més de preservar el medi, s'escolti els pagesos. És normal que el Montgrí es protegeixi, però quan es tracta de conreus de secà o arrossars ens fa por que quedin condemnats a mantenir aquestes tipologies per sempre. Esperem que ajudi a arreglar camins, però que, de propaganda, se'n faci la justa perquè els camps no s'omplin de turistes poc respectuosos.
Vostè sempre ha apostat per no créixer. Com veu ara els rumors de fusions de pobles petits?
Anirem a la guerra. Tothom vol defensar la seva identitat i no volem ser absorbits pels ajuntaments grans, que majoritàriament no han fet bé els deures i ara estan endeutats. Pel que fa al cens, fem tot el possible perquè la gent gran no n'hagi de marxar: transport públic gratuït per anar al metge. I incentius per a qui té fills, com ara ajuts d'un 50% per a llibres de text.
La preservació de la identitat es pot apreciar en la fesomia dels nuclis del poble...
Aquí tothom sabia que no volíem camps de golf ni urbanitzacions. Qui hi vingués a viure havia d'aprofitar alguna casa existent i, si de cas, restaurar-la. Per a obres noves, hem creat parcel·les de protecció oficial perquè els fills del poble hi puguin viure amb les seves famílies.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.