Política

opinió

Sense missatges positius

Recordo en aquest temps de crisi dues frases dels nostres governants: la del president del govern espanyol, Mariano Rajoy: “Sabem el que s'ha de fer”, i la del seu ministre d'Economia, Luis de Guindos: “Espanya ha fet tot el que havia de fer.” Les dues constatacions van ser dites en públic en poc temps de diferència i l'una darrere l'altra.

Aquestes dues expressions, al seu moment, van aconseguir calmar els mercats i els nervis d'una ciutadania preocupada pels moviments financers. Ara, des de fa dies no s'escolten frases “brillants”. Hi ha silenci polític al voltant de la situació i, quan es volen proclamar missatges optimistes, es cau en errors memorables que demostren que ningú té la bola de vidre per poder endevinar el futur.

Diumenge a la nit, després de les eleccions legislatives a Grècia, que facilitaran la formació de govern de partits favorables al programa d'ajustos de la Unió Europea, els analistes creien que la pressió sobre les economies espanyola i italiana podia alleujar-se. No ha estat així. Al contrari. Les dades sobre la situació financera han empitjorat.

El temps demostra que no ha estat veritat que Rajoy sabés allò que s'havia de fer, ni tampoc que Espanya hagués fet tot el que havia de fer, tal com va afirmar De Guindos.

Caldrà agafar amb pinces tota la informació que va arribant des dels governants, experts o analistes. Els fets demostren que hi ha massa referències dubtoses.

Ahir la prima de risc va arribar al llindar dels 590 punts amb l'interès per sobre del 7%. De res ha servit la victòria de la dreta proeuropea de Nova Democràcia a Grècia. Ben segur que amb la desinformació i la desconfiança n'hi ha més d'un que ara mateix està guanyant molts i molts diners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.