La CRÒNICA
“El proper concert serà en llibertat”
Les personalitats presents al festival albiren un futur en llibertat i aposten per una propera edició del concert
en una Catalunya independent
No volia ser el que es coneix per zona VIP. De personalitats sí que n'hi va haver, però l'ambient que es va respirar a la zona d'acollida de convidats va ser de complicitat i germanor. Amb càrrecs institucionals o amb destacades carreres professionals, tots van ser un de més en una jornada que els convidats van coincidir en qualificar d'autèntic preludi d'una Catalunya en llibertat.
El primer d'arribar va ser Francesc Homs, portaveu del govern de la Generalitat. I ho va fer en família. Les seves filles frisaven per escoltar el grup Macedònia. “Actes com aquest il·lustren una realitat molt estesa. No és un acte minoritari, darrere hi ha un país”, va dir el secretari general de Presidència, que va destacar el paper de lideratge demostrat per El Punt Avui en el camí d'una Catalunya en llibertat. Homs va ser rebut pel director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, pel president d'Hermes Comunicacions, editora del diari, Joaquim Vidal; la seva vicepresidenta, Lídia Vidal, i els membres del consell d'administració Eduard Vidal i Joan Vall Clara.
Qui tampoc volia perdre's l'actuació de Macedònia eren les filles de l'actor Joel Joan, que va arribar acompanyat de la seva parella, la també actriu Anna Sahun. “No vull que els nostres fills es perdin un esdeveniment com aquest.” El president de l'Acadèmia Catalana de Cinema va ser contundent: “Ja ho tenim aquí i no ho deixarem escapar.”
També d'una puntualitat britànica, però arribada de Sants i a punt de partir cap a Mèxic a fer uns recitals poètics, Núria Feliu va contemplar els primers moments del concert a la Devesa de Girona amb una sensació de plena satisfacció. Mentrestant, tots els músics que entraven al back stage , joves o grans, novells o experimentats, no deixaven de saludar-la. “Em fa molta il·lusió, i encara més que sigui a Girona. Està bé que aquests actes es descentralitzin.” L'escriptora Maria Mercè Roca també va repartir abraçades i salutacions a tort i a dret. “Ambient espectacular –va dir Roca–, el fet que hi hagi tanta gent és que amb aquest acte es dóna resposta a la llibertat de Catalunya.” El parer de l'escriptora va ser coincident amb el dels convidats en declarar: “Esperem que aquest sigui l'ultim concert en què reivindiquem Catalunya, el proper ha de ser ja en plena llibertat.”
Carles Castellanos, dirigent de l'Assemblea Nacional Catalana (ACN), tenia un intens, però coincident, debat amb Titot, el cantant del grup Brams, un dels caps de cartell de la nit. “Aquest concert té un ambient normalitzat, amb moltes famílies. Això vol dir que es recull una feina que altres generacions van fer abans”, deia Castellanos, mentre Titot ironitzava sobre la col·laboració que per la causa de l'independentisme han fet polítics com ara Esperanza Aguirre. “És curiós el fet que hauríem d'honorar els enemics. Caldria dedicar-li una plaça a l'Aguirre per la feina que ha fet a favor de la independència de Catalunya. Ens ho estan posant molt fàcil.”
Qui va voler sortir de la presència més protocol·lària va ser la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que després de saludar totes les personalitats es va barrejar amb el públic, però no sense passar desapercebuda. Un bon grapat d'assistents a l'acte van voler tenir un record fotogràfic de la consellera.
Una altra de les visitants notables va ser Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural. Va ser concisa i clara en les seves reflexions: “M'agrada aquest acte perquè lliga dos conceptes que tenen molt a veure: Catalunya i llibertat.” Al seu torn, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que va assistir-hi amb tota la família, va destacar la significació lúdica de l'acte. “A Catalunya sabem fer reivindicacions utilitzant la festa com a marc.”
També hi van ser presents els tres diputats de Solidaritat: Toni Strubell, Alfons López Tena i Uriel Beltran. Aquest darrer va aportar una idea molt estesa ahir: “Aquesta és la darrera edició del concert: la propera serà en el marc d'una Catalunya independent.” Qui tampoc es va perdre la cita va ser l'actriu Txe Arana, que va destacar el caràcter intergeneracional del públic que omplia el Camp de Mart. “Es veuen famílies senceres i públic de totes les edats.”
Animades converses va tenir el sociòleg Salvador Cardús, que també formava part del nucli de personatges rellevants que hi varen ser presents a l'acte com ara Jordi Rull, secretari d'organització de CDC i membre de la mesa del Parlament; Jordi Xuclà, diputat per CiU; Dolors Bassa, secretària general de la UGT de comarques gironines; Marta Rovira, secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya; Albert Bertrana, representant del Pacte Nacional per l'Autodeterminació; Lluís Guinó, alcalde de Besalú; Jordi Presas, històric dirigent de Comissions Obreres de Girona i molts altres que no es van voler perdre el que tots van considerar un dia històric per l'independentisme i un transcendent posicionament d'un mitjà de comunicació.