Política
JOSEP SERRA
ALCALDE DE BEUDA (UPP - PM)
“El turisme és l'aposta de futur”
S'ha enllestit el POUM, després de quatre anys de treballs
El restaurant de l'antic monestir s'obrirà aquest mateix estiu
Josep Serra Puigvert (Vic, 1946) és empresari jubilat i no milita en cap partit. Va entrar a l'Ajuntament el 2003 i fins l'any passat va ser a l'oposició. En aquest municipi de 170 habitants es voten llistes obertes. En les darreres eleccions hi va haver un empat pel cinquè regidor i es va haver de decidir qui seria –i de retruc, qui seria l'alcalde– amb un sorteig.
Ara fa un any que ocupa el càrrec. És tal com es pensava, la feina d'alcalde?
Sí, en general és tal com m'havia imaginat. Si vols complir amb els teus deures, Déu n'hi do la feina que tens, malgrat ser un poble petit.
Ser alcalde en un municipi on –literalment– tothom es coneix deu tenir inconvenients.
No, al contrari, ets més pròxim als veïns, parles amb ells cada dia. No és allò de tractar els temes en horari d'oficina, sinó que ens trobem cada dos per tres. Podria ser un inconvenient, però en el fons és molt positiu.
Ser pocs habitants en un terme extensíssim els comporta també més maldecaps que altres municipis, no?
Sí, és clar. Amb una extensió de 35 km², el manteniment dels camins, per exemple, és una de les despeses més importants que tenim. Al nostre terme tenim tan sols dues vies asfaltades, i la resta tot són pistes i camins de terra. El 90% dels veïns vivim en masies aïllades i l'aigua potable arriba al 80% del municipi.
Urbanisme els ha aprovat el POUM, tot i que cal completar un text refós. Quines són les seves línies mestres?
L'objectiu era compaginar el caràcter rural i dispers propi de Beuda amb l'activitat industrial, ja que hem de pensar que disposem de dues empreses grans, que són la guixera i la paperera (La Confianza). A més, també calia fer compatible el fet que la zona habitada és muntanyosa i la part industrial és a la plana. Hem treballat gairebé quatre anys en el POUM i sembla que al final ens n'hem sortit bé.
Tenir bona part del terme municipal dins de l'espai natural de l'Alta Garrotxa és un avantatge o és un inconvenient?
De problemes no en porta, més aviat el que suposa són avantatges, tot i que arran de les dificultats econòmiques que té el Consorci de l'Alta Garrotxa no disposem dels recursos que hi havia anys enrere.
Al marge de la indústria, l'altre sector econòmic del poble és el turisme de natura?
Sí, darrerament a Beuda han obert unes quantes cases d'allotjament rural. El turisme és la nostra aposta de futur. No podem oblidar que disposem també dels ingressos que ens proporciona el fet de tenir al nostre terme l'abocador comarcal. Durant uns quants anys vam tenir problemes, però darrerament funciona bé.
Un dia o un altre s'haurà de tancar.
És per això que estem estudiant la manera de compensar la pèrdua d'aquests ingressos. El turisme, com deia, és una alternativa molt viable, comptant amb la situació privilegiada que tenim. La tranquil·litat, la natura i el romànic són un plus molt important. I l'altra, ajudar en tot el que es pugui les empreses radicades al municipi, mirar que prosperin i, si pot ser, que en vinguin més. Al POUM hi ha reservat un espai per a possibles incorporacions d'empreses.
La rehabilitació de l'antic monestir de Palera sembla un bon argument per fer créixer el sector turístic. En quin moment es troben les obres?
Doncs precisament d'aquí a unes setmanes està previst que puguem obrir el restaurant. És un projecte de molta envergadura que va iniciar l'Ajuntament anterior i que nosaltres hem continuat. De les obres falta una part, que és el claustre, però gràcies a una ajuda de la Diputació pensem enllestir-ho també aviat. I efectivament, preveiem que l'obertura del Sant Sepulcre de Palera ha de ser un bon estímul per al sector turístic, juntament amb la resta del patrimoni del romànic que hi ha a la zona. Com que a l'antic monestir no s'hi podran quedar a dormir, els visitants podran estar-se als establiments rurals del municipi. Com deia, hem de potenciar el sector turístic, però creiem que no hem d'anar sols, sinó que ens hem de coordinar amb els pobles veïns: Besalú, Maià de Montcal i Sant Ferriol.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.