Jordi Pujol assistirà a la manifestació de la Diada
L'expresident veu la marxa com un acte de protesta “contra una acció d'asfíxia sistemàtica de l'Estat espanyol”
Assegura que “tots els rescats comporten una pèrdua d'autonomia”
L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha anunciat aquest divendres des de Camprodon (Ripollès) que assistirà a la manifestació de l'Onze de Setembre. Pujol veu la marxa com un acte de protesta “contra una acció d'asfíxia sistemàtica de l'Estat espanyol” envers Catalunya, “deixant de banda que alguns posin l'accent en una cosa i d'altres en una altra”. Per l'expresident, la reacció que hi ha a nivell espanyol “és molt hostil des del punt de vista del finançament, de l'autogovern, identitari i també de la llengua i la cultura”
Segons Pujol, tot i que la manifestació està organitzada per una entitat “cívica i ciutadana” com és l'ANC, hi haurà “molts altres plantejaments”, ja que “cadascú hi anirà amb el seu”. En aquest sentit, considera que reivindicar el pacte fiscal “encaixa perfectament” amb la marxa independentista.
Preguntat per la no assistència del president de la Generalitat, Artur Mas, a la manifestació de la Diada, Pujol ha assegurat que li sembla “bé”. “Em sembla que fa bé de no assistir-hi perquè en Mas ja fa el que ha de fer. Ja ha plantejat el pacte fiscal i el tema del dret a decidir”, ha matisat. Segons ell, “el president s'ha de mantenir amb el que fa i no s'ha d'oposar a la manifestació, que no s'hi ha oposat”.
“Tots els rescats comporten una pèrdua d'autonomia”
Referent a la decisió del govern d'acollir-se al fons de liquiditat de l'estat espanyol i sol·licitar 5.023 milions d'euros per afrontar els pressupostos i els venciments de deute, Pujol creu que “cada cop que demanes un favor així, comporta una pèrdua d'autonomia i sobirania”. Segons Pujol, “això també li ha passat i li passa al govern espanyol, a Itàlia o a Portugal i, segurament també passarà a molts més”.
L'expresident ha explicat que el fet que imposin condicions “no seria tan greu si tinguéssim un tracte just amb el nostres finançament”, ja que “llavors no estaríem asfixiats”. Per Pujol, aquesta situació “ens agafa en un moment en què la capacitat de reacció del país és més petita al no ser un estat independent”.