Un dia per a una manifestació que promet ser històrica, com la de l'Onze de Setembre de fa 35 anys. I com la del 10-J de 2010 contra la sentència de l'Estatut. I la de demà on és? A quina hora? I qui hi va? La resposta a aquests i altres interrogants, en el decàleg següent.
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) és l'organitzadora de la manifestació, que s'afegeix a la que tradicionalment fa l'esquerra extraparlamentària –no coincidiran–. El lema és inequívocament sobiranista: Catalunya, nou estat d'Europa. Segons va fer públic ahir l'ANC, que avui presenta els últims detalls de la marxa, darrere de la pancarta, a primera fila, hi haurà membres de les assemblees territorials, alcaldes de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i personalitats que han ajudat en l'organització. Darrere de la capçalera, hi anirà Òmnium Cultural i les entitats de la societat civil, seguides dels partits. Primer hi anirà CDC, seguida d'ERC i Reagrupament, i darrere independentistes d'UDC, ICV i EUiA, SI, Democràcia Catalana i la CUP.
El punt de trobada és la cruïlla entre el passeig de Gràcia i la Gran Via. I l'hora, les sis de la tarda. Es preveu que la marxa avanci fins a Pau Claris i baixi per aquest carrer i per Via Laietana, recorregut habitual de moltes mobilitzacions. D'allà, es girarà cap al passeig d'Isabel II i fins a l'avinguda Marquès de l'Argentera, just davant del parc de la Ciutadella, on hi ha el Parlament. És en aquest punt on hi haurà instal·lat l'escenari.
A més d'aquells que hi vagin en vehicle privat –es desaconsella–, l'ANC ha contractat més d'un miler d'autocars –1.003 ahir–, que es desplaçaran d'arreu dels Països Catalans perquè tothom qui vulgui vagi a la manifestació. La quantitat –doblaria la de la mobilització del 10-J– és la més alta registrada per a un esdeveniment d'aquestes característiques. I no inclou els vehicles que estan gestionant alguns partits i entitats.
A banda dels autocars, els ajuntaments de Girona i Figueres han llogat dos trens, que també es desplaçaran a Barcelona. Així mateix, dos ferrocarrils més, llogats per l'ANC, hi arribaran des de Manresa. La recomanació de l'organització és que la gent baixi a la mobilització des de la part alta del passeig de Gràcia. I la de l'Ajuntament de Barcelona, que s'evitin les parades de metro Catalunya i Passeig de Gràcia. El consistori suggereix que es baixi a Diagonal, Universitat, Liceu o Girona.
L'organització calcula que unes 40.000 persones arribaran a la capital catalana en autocars, que tindran espais d'aparcament reservats als carrers de l'Eixample –dret i esquerre–, on n'hi caben uns 800. A més, s'habilitaran aparcaments al Fòrum, a Montjuïc i al Camp Nou.
Es reforçarà. A partir de les quatre de la tarda, hi haurà més combois a les línies 1, 2, 3 i 4 (vermella, lila, verda i groga) del metro barceloní. I les línies metropolitanes dels Ferrocarrils de la Generalitat, en comptes de circular com un dia festiu, oferiran servei com si fos feiner des del migdia fins a les onze de la nit. Igualment, també hi haurà un reforç de divuit trens a
les línies de Renfe.
La manifestació està posant fi a les existències de senyeres i estelades a les merceries, botigues i distribuïdores tèxtils d'arreu, fins al punt que n'hi ha que ja no en tenen en estoc. Partits com ara ERC han fet crides perquè llueixi en una Diada que s'augura històrica. Una campanya a les xarxes socials recomana que els que la portin a la marxa que no se la posin com una capa, a l'esquena, perquè així, assegura, no es veu.
Una consulta a mà alçada tancarà la manifestació
de l'Onze de Setembre. L'ANC ha promogut l'edició de butlletes amb el lema Independència i el logotip de l'entitat, que diversos mitjans de premsa escrita lliuraran als lectors, tal com fa El Punt Avui des del 6 de setembre passat i fins demà. L'objectiu és que, simbòlicament, mostrant les butlletes verdes a mà alçada, els assistents conformin la fotografia d'una gran marea verda favorable a la independència. Un cop feta la votació, una delegació de l'Assemblea Nacional Catalana serà rebuda per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Artur Mas s'ha compromès a rebre'ls més endavant.
Malgrat ser-hi “en esperit”, no hi participarà el president de la Generalitat. Sí que hi aniran molts dels seus consellers. Hi serà la vicepresidenta, Joana Ortega, així com Ferran Mascarell, Irene Rigau, Josep Lluís Cleries, Lluís Recoder, Francesc Xavier Mena i Josep Maria Pelegrí. Pel que fa als partits, hi assistiran CDC, UDC –amb Duran i Lleida al davant–, ERC, ICV, EUiA i Solidaritat. No hi anirà Ciutadans, el PP i el PSC. Amb tot, dirigents socialistes com ara Àngel Ros, Montserrat Tura, Marina Geli i Ernest Maragall ja han confirmat assistència. També hi participaran entitats com ara Òmnium Cultural i els sindicats CCOO i la UGT.
L'ANC insisteix –avui hi tornarà– que es tracta d'una marxa pacífica i ha convidat a assistir-hi amb aquest esperit des del primer moment. En aquest sentit, ha fet arribar algunes recomanacions de seguretat i demana que, si hi ha alguna provocació, es mantingui la calma, no es respongui, s'avisi l'organització o es truqui al 112 i, fins i tot, que es facin fotografies amb els mòbils. El govern, per la seva banda, ha habilitat el perfil de Twitter @seguretat11s per informar de consells de logística i seguretat en la manifestació. Es recomana que si es truca al 112 per incidents es faci a través d'un telèfon fix, atesa la previsió que les línies
de mòbil es col·lapsin.
També es pot participar en la manifestació des de fora, encara que sigui de manera virtual i simbòlica. El barceloní Sergi Marzabal ha creat un lloc web, http://diadavirtual.catalansalmon. com, en què tothom qui hi vulgui anar i no pugui tingui la possibilitat d'afegir-se a la reivindicació. Ahir, hi havia més de 13.630 participants.