Turistes de matí
Barcelona mostrava ahir una imatge poc habitual: els turistes estrangers es barrejaven amb més turistes catalans que mai
Els manifestants més previsors van aprofitar el matí per visitar una ciutat presa per les estelades
Va ser difícil trobar taula per dinar, tot i que moltes famílies duien la carmanyola de casa
A les dues del migdia tots els trens que arribaven a Barcelona ho feien plens. Moltes persones ja havien arribat a mig matí amb cotxe i l'havien aparcat als barris més allunyats del centre, a la Verneda o al Clot, per exemple, per poder agafar el metro. El cas és que van ser molts els que van decidir dinar a la ciutat per por d'anar justos després i no poder entrar en cap tren, en cap autobús ni en cap metro. La quantitat de gent que al migdia rondava pels carrers, molts buscant fleques, bars, restaurants i cafès, era espectacular. La majoria anaven en colla.
Al passeig de Sant Joan, on de l'estació de tren baixaven riuades de gent, desenes de persones dinaven, entrepans o amb carmanyola, asseguts a la gespa de banda i banda del passeig. El passeig bullia, ple de parades on es venien productes catalans i les sol·licitadíssimes estelades, pràcticament esgotades a tot arreu. També hi havia molta gent que dinava amb carmanyola al parc de la Ciutadella. “Nosaltres venim de Mataró. Hem decidit portar-nos el dinar i menjar a la Ciutadella. Així ja som aquí i allarguem la festa. Serà un dia complet”, deia en Carles, que havia vingut amb la dona, els dos fills i un grup d'amics del Maresme. “El que no sabem és a quina hora arribarem al vespre, perquè suposo que tots coincidirem a l'hora de marxar”, deia.
Als restaurants del carrer Comerç, especialment els que fan menjars ràpids i entrepans, no s'hi podia ni entrar. El mateix passava als carrers perpendiculars que anaven del passeig de Sant Joan a la Via Laietana i d'aquest carrer fins a la Rambla. El carrer Princesa, per exemple. O el passeig del Born, on en cada racó hi havia gent asseguda en rotllana dinant.
Un munt de gent dinava a les escales de la catedral, on van aprofitar per visitar les parades de la Fira del Llibre. “Ja sé que són hores, però estem tranquils. Ara anirem a fer un cafè i després anirem tirant cap a la Gran Via”, explicava en Marc, que havia vingut amb la dona i un nen de tres anys. “Segur que quan arribi a la manifestació s'adormirà. Per sort anem amb el cotxet”, afirmava.
Tots els restaurants del centre, plens, i a la plaça Reial els turistes que hi dinaven no entenien què passava. Tantes estelades els tenien confosos. Només un cop d'ull al passeig de Gràcia, a la plaça de Catalunya i pels carrers del barri Gòtic servia per constatar que a Barcelona era ahir un dia especial, segurament el dia de l'any que hi havia tants turistes estrangers com de Catalunya. Perquè molts dels que a la tarda van ser en la manifestació Catalunya: nou estat d'Europa van aprofitar el matí per fer turisme. Ho van fer els Ribes i els Caixàs, pares i fills van pujar al tren a Flaçà per ser a les dotze a Barcelona i agafar-se la jornada amb calma. Al migdia, després d'una passejada de la qual en Raül, de 5 anys, va extreure la conclusió que li agradaria viure “en aquesta ciutat amb carrers tan grans”, feien cua per dinar en una terrassa del passeig de Gràcia. Un cop van aconseguir taula, cervesa per als grans, refrescos per als petits i tapes per a tots. Res els diferenciava dels japonesos, italians i francesos de les taules del voltant. Vestits amb bermudes i calçat còmode. Com els japonesos, italians i francesos... Només els delataven les estelades lligades al coll i les samarretes de la selecció catalana de futbol. Una mica més avall, a la Rambla, dos japonesos comprant una senyera en una botiga de souvenirs. Allà on vagis, fes el que facin.