Política
DANIEL MASAGUÉ
, ALCALDE DE TORREDEMBARRA (CIU), ADHERIT A L'AMI
“Hem d'evitar el risc de fer un pas enrere”
“Si Catalunya tingués la clau de la caixa, potser aquesta gent que ara està patint molt patiria una mica menys”
“És important garantir que una consulta no es percebrà com una acció feble”
Daniel Masagué, militant de CDC, és alcalde de Torredembarra des del 2008. Actualment governa en aliança amb el PP i els independents GIT, però va ser el suport d'una part de l'oposició el que va permetre l'adhesió de la població a l'AMI.
Torredembarra és actualment el municipi de més població del Tarragonès que ha aprovat la seva adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), opció que va aprovar el ple tot i que el govern municipal té el PP entre els seus socis.
Quin paper creu que pot tenir l'AMI en la lluita per la independència?
La principal força que pot tenir és aconseguir el màxim nombre de municipis adherits. És important que es vegi aquest increment.
A l'associació hi conviuen moltes sensibilitats polítiques diferents. Creu que això la fa viable?
Com més gent i de més àmbits hi hagi, millor. La pluralitat és important perquè el projecte tiri endavant. Tots compartim una reivindicació, que és el canvi respecte d'una situació que no volem. Després hi haurà diferents camins a seguir, i cadascú en preferirà un.
Precisament, el pacte fiscal ha estat motiu de discrepància.
El primer pas ha de ser anar a buscar el pacte fiscal, perquè així no ens quedarà cap racó per recórrer. A més, aquest no és un tema filosòfic, sinó econòmic. Però si no ens en sortim amb això, llavors el segon pas sí que ha de ser cap a la independència.
Creu que la manifestació de la passada Diada obre una nova etapa en aquest sentit?
Totalment. Ara les coses ja no són iguals. És un fet històric, i és el moment de tirar endavant. No hi ha cap possibilitat de tirar enrere.
L'augment de l'independentisme, el veu molt vinculat al factor econòmic?
Sens dubte. Moltes vegades no s'ha entès el discurs independentista en un context de món globalitzat, en què les grans empreses es fusionen... Però en termes econòmics, això sí que s'ha visualitzat. Actualment els ajuntaments estem en contacte amb gent que pateix molt, i que potser si Catalunya tingués la clau de la caixa patiria una mica menys.
I com encaixa aquí el rescat que el govern ha demanat a Madrid?
Ara per ara, qui té els diners i fixa les regles és l'Estat. No ens queda més remei que seguir les seves regles del joc.
Un dels objectius de l'AMI és convocar un referèndum un cop s'assoleixi el 60% de la població catalana adherida. És suficient aquest percentatge?
Cal fer un recorregut per arribar més enllà de la meitat de l'electoral, amb un percentatge que de veritat ens avali i que ningú ens pugui acusar de fer una acció feble. L'important és evitar el risc de fer un pas enrere.
Quin ha de ser el paper dels municipis en aquest procés?
Han de pressionar en tots els àmbits, aquesta reivindicació dóna força al govern de la Generalitat i el Parlament per actuar.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.