Política

política

Alella, Canet i Vilassar de Dalt s'uneixen als municipis que volen un Estat propi

Els plens respectius de les tres poblacions aproven mocions a favor de la independència de Catalunya

Alella hissarà diumenge una estelada de forma permanent i Vilassar de Dalt mantindrà únicament els signes catalans com a referència nacional

El Maresme va sumar ahir tres adhesions més de nous municipis que reclamen la independència de Catalunya i l'assoliment d'un Estat propi. Alella, Canet de Mar i Vilassar de Dalt van donar sortida amb una aprovació majoritària a favor de tres mocions que, malgrat perseguir el mateix objectiu, posaven l'accent en aspectes diferents. En el cas de Canet, la moció va ser presentada pels grups de CiU, Unió Municipal de Catalunya i ERC. El PP, que comparteix govern amb la federació nacionalista, va votar en contra i el PSC es va abstenir. El text consensuat insisteix en el maltractament històric que pateix Catalunya de l'Estat espanyol i convida al Parlament de Catalunya, entre d'altres, a reconèixer la necessitat d'una hisenda pròpia catalana i a la creació d'altres estructures pròpies d'Estat. Pel què fa a Alella, la moció va ser presentada i defensada per ERC+SxA i CiU i entre d'altres termes es parla de donar a conèixer internacionalment aquest pas decisiu pel futur del país. “Apel·lem a l'esperit democràtic de la Unió Europea, inclòs l'Estat espanyol, per tal que s'imposi una resolució pacífica i pactada dels conflictes que puguin sorgir i s'avanci en els ideals de la pau, el treball i la llibertat, l'amistat i la germanor entre els pobles del món”, recull la moció. Es grups municipals del PP i del PSC hi van votar en contra i Gd'A es va abstenir. A més, i com a primer pas visible del nou camí del municipi diumenge a les 11 del matí s'hissarà de forma permanent una estelada a l'entrada de la població, a can Lleonart “bressol d'aquells alellencs i alellenques que el 1714 lluitaren per les llibertats de Catalunya”.

Finalment, en la sessió plenària celebrada ahir a Vilassar de Dalt la moció va obtenir els vots favorables del Grup d'Esquerres, CiU, Opció per Vilassar, ERC i Corporació Electoral Vilassarenca. El PSC es va abstenir i el PP va votar en contra. El text defensat incideix en el camí trencat pel què fa a les aspiracions del catalanisme polític majoritari “en el sentit d'arribar a ser nació en el marc d'un Estat plurinacional” i en la necessitat de buscar altres vies per assolir la independència. En l'apartat d'acords, Vilassar de Dalt va acordar mantenir els signes d'identitat catalans “com a única referència nacional del municipi” reafirmant la decisió presa a principis de mes quan es va negar a complir el requeriment fet per la subdelegació del govern de penjar a l'Ajuntament la bandera espanyola. La moció també “referma la nostra lleialtat jurídica i política en exclusiva amb les institucions catalanes, el Parlament i la Generalitat de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.