Política

L'endemà del #25N

La revista Presència reuneix 9 polítics veterans, ja exdiputats, que auguren un escenari de canvis a Catalunya després de les eleccions

Critiquen, entre d'altres, la falta de pluralitat i transparència de l'actual sistema de partits

  • Aquest és el tercer dels set debats que la revista Presència publica cada diumenge ANDREU PUIG.
  • Video: Diàlegs a l'Espanya (III): L'endemà del 25-N

L'explosió independentista de l'Onze de Setembre tindrà conseqüències imprevisibles. La classe política va trigar molt a llegir el tsunami que s'havia anat anunciant des de feia dos anys des que l'Estatut d'Autonomia va entrar en col·lapse al Tribunal Constitucional i va sorgir el moviment de les consultes a Arenys de Munt.

Els nou polítics reunits per El Punt Avui, tots gats vells de la política, tots ja exdiputats del Parlament, quasi tots amb grans responsabilitats a la Generalitat, han agafat voluntàriament o obligatòria distància per veure l'onada que ve –l'independentista– i la que ja hi era –la protesta social–. L'endemà del 25-N serà, segons ells i elles, un “punt d'inflexió”, una “explosió”, un “canvi constitucional”, “l'inici d'una època convulsa”. “Res tornarà a ser igual” és la frase amb més consens tant pel que fa a la relació Catalunya-Espanya com pel que fa al canvi de model que vindrà amb la crisi econòmica.

El Punt Avui, en el marc de la sèrie de Diàlegs a l'España, ha reunit nou polítics catalans que han tingut grans responsabilitats fins fa poc però que ja no s'asseuran la propera legislatura al Parlament de Catalunya. Un de CiU –Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic–, dos del PSC –Joaquim Nadal i Montserrat Tura–, dos d'ERC –Joan Puigcercós i Ernest Benach–, un d'ICV –Joan Boada– i tres a títol individual, ja que han abandonat els seus antics partits –Josep-Lluís Carod-Rovira, Ernest Maragall i Montserrat Nebrera–.

La majoria dibuixa un endemà de les eleccions revolucionari: “Serà una època convulsa”, anuncia Puigcercós. “Farem un pas important per la independència”, opina Vila d'Abadal. “Tothom es traurà la careta”, afegeix Benach. Però també hi veuen alguns peròs: “Es plantejarà un endemà molt difícil”, adverteix Tura. “Si queda equilibrat, tindrem divisió social”, tem Nebrera. “Podem passar del lideratge al cabdillisme messiànic”, denuncia Nadal. “Acabarem la Transició”, rebla Boada.

Per altra banda, i des de la perspectiva que els atorga saber-se fora de la primera línia, i quan és hora de fer balanç d'unes trajectòries no sempre coincidents ni en el temps ni en les idees, els nou participants en el debat coincideixen a assenyalar la mala imatge que els ciutadans tenen de la política i dels seus protagonistes com un dels aspectes que més els preocupen d'una activitat que consideren imprescindible i fonamental per al bon funcionament de la democràcia.

Tercer debat

Aquest és el tercer dels set debats que la revista Presència publica cada diumenge amb la voluntat de portar a discussió el futur d'una Catalunya independent. Un fòrum batejat amb el nom de Diàlegs a l'España, i que vol ser una porta oberta al coneixement, la reflexió i les propostes de futur en un moment difícil i alhora esperançador per al país.

Totes les trobades es faran en l'excepcional marc de l'hotel España de Barcelona, fundat el 1859 i que a principi del segle XX reformaria el cèlebre arquitecte modernista Lluís Domènech. La tria d'aquest emplaçament no és casual, ja que el modernisme català va ser un corrent que va anar més enllà de les propostes artístiques, amb una voluntat de modernitzar el país i recuperar la cultura catalana



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.