ICV i EUiA proposen a ERC i la CUP un front contra CiU
Herrera demana “humilitat” a Mas i reivindica que el dret a decidir està al Parlament
Exigeix un acord per aturar els desnonaments i recuperar les comissions d'investigació per casos de corrupció
Els líders d'ICV i EUiA, Joan Herrera i Joan Josep Nuet, van intentar ahir fer un pas més per acostar ERC i la CUP a un front antiretallades de llarga durada contra CiU durant la legislatura. Ja han plantejat un triple acord per pressionar Artur Mas: pacte immediat per aturar desnonaments, recuperar les comissions d'investigació sobre corrupció i un full de ruta concret per al dret a decidir. Tanmateix, l'objectiu més urgent dels ecosocialistes és ara evitar que ERC accepti facilitar –amb abstenció o vot afirmatiu– la investidura de Mas com a president.
De moment, ICV-EUiA no entra en crítiques cap a ERC i opta per esperar moviments d'Oriol Junqueras. Herrera, però, va encoratjar el líder republicà a plantar cara com a cap de l'oposició i a donar una lliçó d'humilitat a Mas. Els ecosocialistes defensen que, després de la pèrdua d'escons de CiU, els resultats mostren que “l'agenda ja no la marca Mas, sinó que és compartida”, que “cal aturar les polítiques de retallades” i que “el dret a decidir és una qüestió de tots al Parlament i no només del govern”.
Herrera i Nuet van mostrar satisfacció pel triomf de les esquerres i la reducció del bipartidisme entre CiU i el PSC. Al nou Parlament hi haurà disset diputats més d'esquerres (ERC, ICV-EUiA i la CUP), dotze diputats menys de CiU i vuit menys del PSC. Ahir, en públic i en privat, van felicitar l'ERC de Junqueras i la CUP de David Fernàndez. S'esperen reunions els pròxims dies.
Més bons resultats
Herrera, tot i admetre que ha estat una campanya difícil per la “polarització de l'eix nacional”, mostrava ahir un discurs d'optimisme sense fissures. Ha obtingut el millor resultat en escons, percentatge i vots absoluts des de la seva fundació. Tot i que no ho reconeixen, el cert és que ICV-EUiA es va quedar amb la mel a la boca per no haver pogut acostar-se més al PSC. Els millors resultats van ser a Barcelona i l'àrea metropolitana. Fa només quatre anys, els ecosocialistes es lamentaven que havien perdut força als barris obrers del cinturó roig, dominats tradicionalment pel PSUC. Ara, com a mínim, han tancat la sagnia de vots que s'anaven perdent als seus feus històrics i, fins i tot, en alguns llocs superen o igualen el PSC. Un resultat mai vist és el de Barcelona, on els ecosocialistes només tenen 2.000 vots menys que el PSC i, fins i tot, els van superar en districtes com ara Sant Martí, Ciutat Vella, Gràcia, Sarrià i l'Eixample. Els èxits més destacats del 25-N roig-i-verd es van localitzar al Baix Llobregat, amb un 13,1% –tres punts per sobre de la mitjana nacional–, i al Barcelonès, amb un 12,3%. Aquests resultats van fer que ICV-EUiA guanyés dos diputats més a la demarcació de Barcelona dels que tenia i estigués a punt d'aconseguir-ne un més.
En el capítol negatiu, ICV-EUiA té com sempre resultats fluixos més enllà de l'àrea metropolitana. Va recuperar l'escó perdut a Lleida, però la resta és desert ecosocialista. N'és un exemple paradigmàtic el Berguedà, on només sumen un miler de vots (4,5%) i queden com a sisè partit darrere el PP i la CUP. La lectura positiva, però, és que fins i tot en terrenys difícils com aquest creixen –mínimament– en vots.