Política

parís

Un líder discutit per a un procés reforçat

La distància ha estalviat matisos en l'anàlisi, però des de París la sensació amb relació a la qüestió catalana s'assembla força a les interpretacions locals: l'aposta sobiranista tira endavant gràcies a l'avenç dels “independentistes d'esquerres”, com defineixen en el teletip de l'AFP la formació d'Oriol Junqueras, mentre que el gran derrotat dels comicis és Artur Mas. A ulls de la premsa francesa, tot i que els electors han votat majoritàriament per les forces que impulsen la consulta, “els catalans han infligit un revers sagnant” a qui ha liderat el moviment sobiranista.

Le Figaro, diari conservador de centredreta, dedica un breu a portada per anunciar que “Catalunya manté el camí cap a la independència”, però en pàgines interiors s'esplaien en retrets al “sobiranista per càlcul” que veuen en Artur Mas, de qui no entenen el sobtat viratge independentista en un home (i un partit) que fins fa dos mesos mai s'havia pronunciat obertament en favor de la secessió. En el perfil que li dedica l'enviat especial del Figaro, es dibuixa Mas com un “independentista inesperat” i oportunista.

En la mateixa línia acompanya AFP, que atribueix els mals resultats de CIU a la tebiesa mostrada en campanya i a la seva condició de nouvingut en els terrenys obertament sobiranistes. “El seu discurs ambigu, evitant la paraula independència, [...] ha pogut allunyar part del seu electorat, fins al punt que la seva coalició s'ha enfonsat molt per sota del que preveien els sondejos”, explicava diumenge la crònica de l'agència de noticies, en una interpretació que també va fer seva la corresponsal de la televisió France 24 des de l'hotel Majestic.

Finalment, per ordre cronològic, atès que Le Monde és un vespertí que arriba a quiosc al migdia, el principal diari francès també dedica un breu a portada a les eleccions catalanes. “L'independentisme surt reforçat de les eleccions autonòmiques”, considera la corresponsal a Madrid, fonamentant-se en una confusió notable: qualifica el PSC com un partit favorable a l'autodeterminació. Problemes de la distància, que esborra el matís i fa que no hi arribi la vista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona
Política

Rull torna a Lledoners

barcelona
política

La seguretat i el blindatge del Campus de Salut, prioritats de Junts pel proper curs

girona
Estat espanyol

Begoña Gómez s’acull al dret a no declarar al jutjat

Barcelona