Política

Núria de Gispert, escollida de nou presidenta del Parlament de Catalunya

La dirigent democristiana rep 79 vots a favor, 52 abstencions i 3 vots nuls

Anna Simó (ERC) i Lluís Coromines (CiU) ocuparan les dues vicepresidències de la X legislatura de la cambra

Miquel Iceta (PSC), Pere Calbó (PP), Josep Rull (CiU) i David Companyon (ICV) són elegits com a secretaris de la mesa del Parlament

Núria de Gispert i Català ha tornat a ser escollida presidenta del Parlament de Catalunya en aquesta desena legislatura, com estava previst. Després d'obrir la mesa i la sessió constituent, tots els diputats electes han iniciat la votació que ha atorgat la presidència a la democristiana amb 79 vots a favor, 52 abstencions i 3 vots nuls. Tampoc ha estat cap sorpresa que la vicepresidència primera sigui per a la republicana Anna Simó, que ha rebut 67 vots a favor, i que Lluís Coromines (CiU) ocupi la vicepresidència segona, amb 54 vots a favor. En aquesta segona votació han tornat ha haver-hi 3 vots nuls i 9 en blanc.

El secretari primer serà Miquel Iceta, que en la tercera i darrera votació del matí ha sumat 45 vots, i l'acompanyaran en les altres tres secretàries de la Mesa Pere Calbó, que ha aconseguit 35 suports, Josep Rull, que n'ha obtingut 26 i David Companyon, amb 16. Totes les votacions han estat secretes tal com marca el reglament del Parlament i els diputats han anat votant un a un en la urna.

Ara, un cop constituïda la cambra, De Gispert ha d'informar per escrit al rei i als presidents del Congrés i el Senat. En paral·lel, obrirà un període de consultes amb els líders dels partits per proposar un candidat a la presidència de la Generalitat, que s'haurà de votar en el debat d'investidura, en el màxim de deu dies hàbils a partir d'avui.

La diputada del PP Dolors Montserrat ha presidit el ple de la sessió constitutiva, en ser la diputada de més edat de la cambra, i l'han assistit els diputats més joves, José Antonio Coto, també del PP, i Marta Vilalta, d'ERC. En la seva intervenció Montserrat ha citat tots els presidents del Parlament, des d'Heribert Barrera a Núria de Gispert, per acabar recordant Salvador Espriu: “Que, ni en els moments més tensos, mai es trenquin els ponts de diàleg”.

Jordi Pujol, Ernest Maragall, José Montilla i Jordi Jané són alguns dels convidats presents aquest dilluns a la cambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.