Política
FRANCESC XAVIER CASANOVAS
ALCALDE DE SANT ANDREU SALOU (CIU)
“Obrirem alguna via per créixer”
“Ens agradaria donar més continuïtat al local social, que ja s'utilitza molt”
“En poques setmanes ens han entrat a robar en quatre o cinc cases, i els veïns hem organitzat sometents a la nit per vigilar”
Des del 2007, Francesc Xavier Casanovas és l'alcalde de Sant Andreu Salou. Casanovas havia estat regidor del govern quatre anys, abans de ser la màxima autoritat del poble. La tranquil·litat de Sant Andreu, igual que a Campllong, ha quedat alterada les últimes setmanes.
Situat entre Cassà de la Selva i Caldes de Malavella, Sant Andreu Salou té ara 159 habitants i és el poble més petit del Gironès. Havia arribat a 300 veïns fa molts i molts anys, però ara la xifra d'habitants està estabilitzada. Amb un pressupost de 120.000 euros, el govern santandreuenc, de CiU, treballa en el nou POUM i per restablir la tranquil·litat.
Quines són les preocupacions en el seu segon mandat?
Com la majoria d'alcaldes, les preocupacions són donar serveis als veïns. Han de saber que l'Ajuntament, en certa manera, vetlla perquè es puguin anar mantenint. Com a poble que no creixem, que hem decidit quedar-nos tal com estem i sense cap zona urbanitzable, una de les coses que algun veí ens ha demanat, i que intentarem fer en la redacció del POUM, que intentarem que es faci en aquesta legislatura, és obrir una via per créixer. Però pensant que som un poble petit i pensant que les noves generacions de gent de Sant Andreu es puguin quedar a viure al poble. El catàleg de masies ja preveu la divisió horitzontal, amb la qual, en una masia, hi pot sortir més d'un habitatge. El catàleg el vam aprovar en el mandat anterior i, amb la redacció del POUM, s'haurien de poder complir les nostres intencions.
Com s'hauria d'aconseguir aquest creixement sostingut?
La gent del poble encara té el concepte del creixement natural. Qui més qui menys, és propietari, amb masies i camps de conreu, i en certa manera abans que canviessin tota la normativa urbanística, vint anys enrere, ja estaven acostumats a fer cases als seus terrenys. Però les ganes són fer-ho així i és complicat que es pugui fer ara. I a molta gent no crec que li agradés que es construís molt perquè ara el veí més a prop és a 200 o 300 metres, i viure en una casa adossada... La idea és que amb el POUM continuï com ara.
No hi ha interès de créixer i de tenir coses que ara no tenen.
La gent està bé amb la manera com és el poble i la idea d'una zona urbanitzable no entra en els nostres plans. Una altra cosa
és que ens permetessin determinats metres quadrats en zones aïllades.
és que ens permetessin determinats metres quadrats en zones aïllades.
Què produeix Sant Andreu?
El que tenim és bàsicament granges. És un poble rural, totes les empreses que hi ha són bàsicament agràries. Hi ha granges de porcs, granja de pollastres, una empresa de producció lletera, i un veí que té xais, vedells i que també té una carnisseria relacionada amb la seva activitat. També tenim una casa de colònies que fa uns quinze anys que ja està en funcionament, una casa de turisme rural.
No troba a faltar coses en un poble petit: un bar, una fleca o un lloc de trobada?
Malgrat que és un poble en què es participa molt en les activitats que s'organitzen, fa anys que anem al darrere de la idea de tenir un lloc, però no sabem ben bé com materialitzar-ho. Tenim un local social, que s'utilitza molt, i ens agradaria donar-hi continuïtat. Però cal trobar algú que ho gestioni i que no hi perdi diners.
Últimament hi ha hagut robatoris en cases del poble. Deu estar preocupat.
En poques setmanes ens han entrat a robar en quatre o cinc cases, i els veïns hem organitzat sometents a la nit per vigilar. Per torns, cada nit sol haver-hi una parella de veïns que vigila.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.