Política

Santi Vila, perfil social, dialogant, municipalista i jove promesa de CDC

El fins ara alcalde de Figueres és un dels valors creixents dins de Convergència i està considerat un polític moderat

La seva carrera política va començar com a regidor de Figueres el 1999

Santi Vila és un dels valors en alça entre les files de CDC. De perfil socialdemòcrata i moderat en l'eix sobiranista, és alcalde de Figueres des de l'any 2007, i un dels homes forts de CiU a les comarques gironines. Tant és així, que la federació el va designar cap de llista de CiU a les eleccions al Parlament en 2010, i va repetir en el lloc en aquests passats comicis del 25 de novembre. De fet, la seva carrera política va començar com a regidor a Figueres en 1999, cosa que ha marcat en ell sempre un fort esperit municipalista. Va ser escollit diputat a la cambra catalana en 2006. Des d'aleshores, el seu ascens dins de CDC i CiU no s'ha aturat.

Vila no amaga, si les té, discrepàncies amb polítiques que puguin malmetre serveis socials. Fa unes setmanes només, i en el seu paper de president de la Fundació Salut Empordà, Vila no va dubtar a criticar la privatització de la gestió del CAP de l'Escala (Alt Empordà), impulsada pel Govern de CiU.

Precisament aquest caràcter frontissa ha estat un dels valors que l'ha fet apropar-se cada cop més a l'entorn directe del president Artur Mas. Tot i que no havia destacat mai dins de CDC per tenir un perfil independentista clar, sinó tot el contrari, el passat Onze de Setembre va ser un dels alcaldes que va posar a disposició dels ciutadans autobusos per assistir a la manifestació de la Diada per demanar un estat propi per Catalunya.

Nascut el 1973, Santi Vila ha realitzat els seus estudis primaris i secundaris a l'escola La Salle de Figueres. Després de cursar el COU a l'IES Alexandre Deulofeu va iniciar la carrera de Lletres a la Universitat de Girona. Llicenciat el 1995, posteriorment va dur a terme els cursos de doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la UdG.

Reptes


Vila intentarà donar una visió perifèrica a la gestió de les infraestructures a Catalunya, amb un projecte prioritari en l'agenda: la connexió de l'AVE entre Barcelona i la frontera francesa, passant per Girona i Figueres.

Altres dels temes que tindrà sobre la taula seran el calendari de les obres de la línia 9 del Metro, que una vegada més s'ha hagut d'ajornar aquest any, o el desdoblament de la carretera N-II a Girona.

Vila vol que aquestes obres siguin considerades prioritats estratègiques per a Catalunya, malgrat que el pressupost del seu departament ha descendit dràsticament els últims anys com a conseqüència de les retallades.

Aquest 2012, el pressupost de la conselleria ha estat de 1.563 milions, encara que el 40% d'ells ha estat “hipotecat”, en paraules de Lluís Recoder, perquè s'ha destinat a fer front als deutes generats pel finançament de projectes ja executats o en marxa.

Santi Vila va néixer el 1973 a Granollers (Vallès Oriental), encara que va arribar de molt petit a Figueres, on va cursar els estudis de primària i secundària.

Llicenciat en Lletres, especialitat d'Història, per la Universitat de Girona, Vila va realitzar també els cursos de doctorat en Història a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la de Girona amb la qualificació global d'excel·lent.

Vila és autor de diversos articles científics i de divulgació sobre l'integrisme catòlic a Catalunya, encara que s'ha interessat així mateix per qüestions relacionades amb la memòria històrica.

El nou conseller de Territori va iniciar la seva activitat política el 1999, amb 26 anys, en ser elegit regidor de Figueres en la candidatura encapçalada per Maria Àngels Perxas en nom de CiU.

El 2006 va ser escollit diputat al Parlament i el 2007 es va presentar com a candidat a l'alcaldia de Figueres i va guanyar-la, després d'haver obtingut el 33,36% dels sufragis del municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.