Neus Munté
Consellera de Benestar Social i Família (Entra)
Dona i sindicalista
relleu Benestar Social passa a mans d'una dona, jove, vinculada a l'UGT i de perfil socialdemòcrata
És una desconeguda entre les entitats socials
L'únic nom que no havia sortit a les travesses per al nou govern d'Artur Mas era el de Neus Munté. De fet, fins fa pocs dies, Josep Lluís Cleries continuava essent l'aposta del president per continuar al capdavant de Benestar Social i Família, però encaixar el puzle d'equilibri de forces en la coalició i mantenir tres dones al govern no ha estat fàcil, i Cleries es pot considerar el gran sacrificat. Aquest matí traspassarà la cartera a la seu de Palau de Mar a Munté, una dona, jove, de perfil socialdemòcrata, llicenciada en dret, membre del sindicat UGT –on ha fet la seva carrera professional– i que, com a diputada de CiU durant els dos últims anys, s'ha ocupat sobretot de temes d'educació.
Les entitats socials es preguntaven ahir al matí “qui és Munté?” i, vist el currículum, el que en valoraven era la sensibilitat que pot tenir en qüestions d'ocupació o de joventut. No menys sorpresos estaven pel nomenament alguns diputats que han format part de la comissió de Benestar, encara que tots van coincidir a valorar-ne el “tarannà dialogant” i “la capacitat de treball”. “El gran problema del govern en general, però potser més acusat a Benestar, és que el que toca gestionar és la misèria”, deia un diputat.
Munté (Barcelona, 1970) es trobarà un tercer sector social –que és qui atén persones grans, discapacitades i infants– que reclama un deute de 435 milions a la Generalitat, una llei de la dependència amb el fre posat per falta de recursos i 118.000 llars sense ingressos. De fet, haurà de gestionar les polítiques socials en temps de penúria econòmica i d'increment indignant de les taxes de pobresa. “Ens sembla un govern format per avançar en la línia sobiranista, però no pas per defensar les línies vermelles de la dignitat de les persones o per sortir de la crisi”, es lamentava Teresa Crespo, presidenta de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars de la Generalitat, que va voler destacar la “capacitat de diàleg” del conseller sortint, Cleries.