Política

Un polític sense memòria

Mariano Rajoy diu que no recorda l'última vegada que va parlar amb Bárcenas

L'extresorer del PP posa contra les cordes el partit amb l'escàndol dels comptes a Suïssa

“No me'n recordo.” El president espanyol i del PP, Mariano Rajoy, ha perdut la memòria pel que fa a l'última vegada que va parlar amb Luis Bárcenas, l'extresorer del seu partit. Rajoy va tenir aquesta pèrdua de memòria en una entrevista a ABC Punto Radio des de Xile quan se li va preguntar sobre la corrupció. Rajoy va esquivar en tot moment les preguntes sobre Bárcenas i els sobresous, ja que va ser ell mateix qui, el 2008, li va entregar les claus de la caixa del PP, quan el va nomenar tresorer estatal.

El 2009, quan es va destapar la trama Gürtel i hi va aparèixer relacionat el nom de Bárcenas, ja s'advertia que aquest cas podia acabar sent una allau per al PP. I així ha estat. Segons les noves informacions sobre el cas aportades per Suïssa al jutge de l'Audiencia Nacional Pablo Ruz en resposta a una comissió rogatòria, l'extresorer i exsenador del PP va arribar a tenir 22 milions d'euros en un compte en un banc suís. Uns diners que hauria traspassat a altres comptes el 2009, un cop se li va imputar el cas Gürtel, segons la documentació suïssa.

Aquestes revelacions van fer tremolar els fonaments del PP, ja que arribaven després que la número dos dels populars, María Dolores de Cospedal, hagués dit en campanya electoral catalana i en relació amb les acusacions contra Artur Mas: “Oi que si jo tingués comptes a Suïssa hauria d'haver dimitit?”

Doncs ara una comissió rogatòria informava que l'extresorer del seu partit tenia 22 milions d'euros en un compte a Suïssa. Però el cas no acabava aquí. L'endemà mateix que apareguessin aquestes informacions, Alfonso Trallero, advocat de Bárcenas, va explicar que el 2012 el seu client va declarar a Hisenda, mitjançant el mecanisme de l'amnistia fiscal o per una declaració complementària, 10 milions d'euros dels seus comptes a Suïssa. Declaracions que han dut aquesta setmana el govern espanyol a parlar del cas en seu parlamentària, tot i que no va aclarir si Bárcenas s'havia beneficiat o no de l'amnistia.

A tot plegat, s'hi afegien informacions que suggerien la possibilitat que l'extresorer del PP hauria estat pagant durant anys sobresous en diner negre a dirigents del partit. Des del PP, es neguen aquestes informacions i s'ha ordenat una investigació interna i una auditoria externa dels comptes. Però l'escàndol Bárcenas ha tornat a obrir la caixa dels trons. El sector crític amb Rajoy espera, i l'actual direcció es presenta com una víctima.

Expert alpinista

Però qui és Bárcenas i quina és la seva relació amb el cas Gürtel? Luis Bárcenas (Huelva, 1956) està casat i té dos fills. És llicenciat en ciències empresarials i a la universitat va fer amistat amb Luis Fraga Egusquiaguirre, nebot del ja desaparegut Manuel Fraga. Amb Luis Fraga i altres alpinistes, Bárcenas va formar una expedició a l'Everest. I amb el nebot de Fraga, va entrar a militar primer a AP i després al PP. A mesura que passava el temps, anava agafant poder dins del partit, i en va ser el tresorer durant 28 anys. Va ser Rajoy qui el va posar al capdavant de les finances del partit. El 2004, va ser elegit senador i reelegit el 2008, en el segon intent fallit de salt de Rajoy a La Moncloa. Però el poder que té no l'hi dóna el fet de ser senador, sinó el fet d'haver controlat els diners del PP durant prop de tres dècades. Va sortir indemne del cas Naseiro, un escàndol financer que el 1990 es va emportar Rosendo Naseiro, aleshores tresorer del PP, i el seu antecessor, Ángel Sanchís.

Ara Bárcenas espera sortir també indemne del cas Gürtel. De fet, quan el 2009 va esclatar el cas, va advertir de fer pública informació delicada si no cessaven les pressions que en aquell moment va rebre perquè dimitís. Es va dir que Bárcenas s'havia endut de Génova nou caixes amb documentació.

La importància de tot aquest escàndol rau en el fet que esquitxa dos territoris, el País Valencià i la comunitat de Madrid, que governa des de fa anys el PP per majoria absoluta, i també Galícia, un altre feu popular, a més de fer tremolar també els fonaments de Génova amb la imputació de l'extresorer, ja que ha activat les alarmes per si s'està davant d'un possible cas de finançament il·legal del partit. Aquesta és la gran pregunta, però el sumari suggereix més concretament un presumpte enriquiment de persones concretes, però no un finançament irregular del partit.

Diners i regals

En el cas Gürtel s'investiga una trama de corrupció liderada per l'empresari Francisco Correa, que suposadament subornava càrrecs polítics del PP amb diners i regals i després els feia xantatge per aconseguir l'adjudicació de contractes, la majoria relacionats amb l'organització d'actes, tot i que el cas també té una ramificació urbanística. Quin paper hi juga Bárcenas en aquesta trama?

Segons la investigació, quan Correa comença a treballar amb el PP, Bárcenas és gerent del partit i té un paper destacat en l'adjudicació de contractes i a través d'ell Correa va entrar fins al mateix cor de Génova i va establir les seves pròpies relacions. El sumari suggereix que Bárcenas hauria cobrat presumptament 1,3 milions d'euros en suborns procedents d'aquesta trama corrupta liderada per Correa.

1,3
milions d'euros
hauria cobrat Luis Bárcenas de la trama Gürtel, segons el sumari.
22
milions d'euros
tenia Bárcenas en un compte de Dresdner Bank a nom de la fundació panamenya Sinequanon.

Del cas Gürtel al cas Pokémon

Les noves informacions sobre el cas Gürtel han tornat a situar la corrupció en el centre de l'actualitat política. El cas Gürtel (corretja en alemany) investiga una trama de corrupció que operava a Madrid, el País Valencià i la Costa del Sol liderada per l'empresari Francisco Correa i vinculada a diversos càrrecs del PP. El 2009 va esclatar el cas, que va començar a instruir l'aleshores jutge Baltasar Garzón, que més tard va ser condemnat per haver ordenat escoltes il·legals en el cas. Posteriorment va passar als Tribunals Superiors del País Valencià i Madrid, i al Suprem. Prop de 120 persones han estat imputades en el cas, entre les quals Correa, l'expresident valencià i exdirigent del PP Francisco Camps (absolt en la causa dels vestits), i l'exsenador i extresorer del PP Luis Bárcenas. Un altre afer de corrupció que ha sacsejat la política espanyola és el cas Nóos. Una peça separada del Palma Arena en què hi ha imputat Iñaki Urdangarin, gendre del rei d'Espanya. Un dels grans escàndols sobre corrupció urbanística va ser el cas Malaya, que va esquitxar l'Ajuntament de Marbella. El cas ja ha estat jutjat i està pendent de sentència. Poc abans de les eleccions espanyoles del 2011, saltava el cas Campeón, en què s'investiguen presumptes delictes de frau en subvencions públiques. La instrucció està a punt d'acabar i ha esquitxat tant el PP com el PSOE i el BNG. Les eleccions gallegues del 2012 es veien sacsejades pel cas Pokémon, que investiga l'existència d'una suposada trama per a l'obtenció de concessions i contractes públics de manera presumptament irregular en ajuntaments gallecs. Un escàndol en què hi ha imputats polítics del PP, el PSG i el BNG.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.