Política

Es demana la devolució de l'arxiu de Salamanca al País Valencià

El diputat Pañella diu que no hi ha cap raó perquè no es tornen els documents incautats

El diputat de Compromís per Castelló, Josep Maria Pañella, ha assegurat que “després de la sentència favorable del Tribunal Constitucional en relació al retorn de la documentació catalana que hi havia a l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca, no s'entén que la documentació valenciana d'aquest mateix Arxiu, que va ser confiscada igualment pels vencedors de la Guerra Civil, a punta de pistola, no haja de tornar igualment a mans dels seus propietaris”.

Pañella ha recordat que “en moltes ocasions, aquestes legítims propietaris eren ajuntaments i diputacions valencianes, als quals els van ser arrabassats a la força durant els anys 1938, 1939, 1940... i no per cap afany arxivístic, sinó simplement per a utilitzar-los com a instrument de repressió contra les persones i entitats que havien restat fidels a la legalitat republicana”.

Segons diu el diputat de Compromís, “tota la normativa de l'arxivística internacional diu clarament que no es pot al·legar cap argument d'unitat d'arxiu si aquest ha estat construït prèviament amb la documentació confiscada a les entitats que n'eren titulars, trencant així la unitat prèvia d'aquestos mateixos arxius. I ara, la doctrina del Constitucional avala en el cas dels arxius catalans aquesta doctrina”.

Pañella ha dit que “no seria per tant de rebut que no s'aplicara a la documentació valenciana la mateixa doctrina que s'ha aplicat en el cas català.

Per això, des de Compromís presentaran a les Corts una proposició no de llei per a que aquestes insten la Generalitat a reclamar per totes les vies legals necessàries aquesta documentació, per a que siga retornada als seus legítims propietaris, siguen persones individuals o, en la majoria dels casos, entitats administratives o associacions polítiques i sindicals.

Es parla en aquest cas, d'una propietat que no prescriu, i respecte a la qual “no es pot al·legar la possessió efectiva durant anys, perquè aquesta possessió es basava en un acte d'apropiació il·legítima, fonamentada només en l'ús de la força i la coacció”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.