Política

política

Els socialistes ripollesos diuen que només s'aparten

La coordinadora comarcal afirma no vol trencar res, ni amb ningú, i que, per coherència, fa un pas cap a un costat

Reclamen que la direcció del partit compleixi els acords del congrés

Els militants del PSC de la comarca del Ripollès que s'han donat de baixa temporalment del partit no variaran la seva posició fins que la direcció nacional no canviï la línia política d'acord amb els compromisos adquirits en l'últim congrés. Es tracta de setze militants de l'agrupació local de Sant Joan de les Abadesses, cinc que poden acabar essent sis de la de Campdevànol i encara està per determinar el nombre dels de la de Ripoll, que volen seguir els mateixos passos.

El sentit del vot dels parlamentaris socialistes al ple del Parlament de Catalunya que va debatre i aprovar la proposta sobiranista ha estat el detonant d'una problemàtica que fa temps que es cou entre la militància i que s'estén als simpatitzants.

Ara, la Coordinadora Comarcal del Ripollès espera un canvi en la línia política de la direcció nacional i que es tingui en compte la militància que treballa arreu del territori a l'hora de prendre les decisions sobre la línia a seguir i sempre amb el full de ruta dels compromisos adquirits al congrés nacional del partit. Mentre això no passi, han decidit fer un pas al costat. No es volen sentir responsables d'una línia política amb la qual no combreguen. Això sí, deixen clar que són socialistes i que el seu partit és el PSC i, per tant, que no volen trencar res, ni anar a cap altre partit. Simplement i per coherència, es mantindran al marge de la manera de fer política que impera ara al partit.

Al Ripollès, el PSC té les alcaldies de Campelles, Setcases, Camprodon i Sant Joan de les Abadesses, on governa amb majoria, i té presència als ajuntaments de Ripoll, Campdevànol, Ogassa i Queralbs, en alguns llocs sota sigles del PM.

NÚRIA LÓPEZ

“No volem trencar res, però ens sentim expulsats”

El Partit dels Socialistes de Catalunya del Ripollès està revoltat contra la línia política de la direcció nacional del partit i bona part de la militància ha decidit fer un pas al costat. No volen trencar res, només, segons explica Núria López, fer reflexionar els qui ara manen al partit perquè tinguin en compte el territori i, sobretot, que respectin els acords del congrés nacional.

El debat sobiranista ha fet mal?
Sí. Per què van canviar el sentit del vot els parlamentaris gironins del nostre partit si intuïen la voluntat de la federació de les comarques de Girona?
No ho sé. Expliqui-m'ho vostè.
Està molt bé la disciplina de vot, però, s'haurien de preguntar a qui es deuen. En molts ajuntaments, els socialistes hem votat a favor mocions pel dret a decidir. Són conscients que som la tercera força del Parlament, no la segona?
Creu, doncs, que pot continuar el degoteig de baixes al Ripollès?
No ho sé. Cal tenir clar que hem fet un pas al costat i que no volem trencar res. Ens sentim part d'una cosa, que som del partit, que som socialistes i que aquesta situació ens sap molt de greu. Ens sentim expulsats. Els socialistes ripollesos anem als bars, a comprar a les botigues dels pobles i escoltem què diu la gent.
Vostès són l'única coordinadora que han fet arribar a la direcció aquesta preocupació?
Sí, però ens hem limitat a recollir què pensa la nostra militància. Hem de ser coherents i no poden defensar una línia política que ens sembla correcta.
Vostè ha dit que més enllà de la qüestió nacional hi ha altres qüestions de fons. Quines?
Totes es van aprovar al congrés del partit i no veiem que es compleixin. Es tracta, per exemple, de la celebració de primàries, d'evitar la duplicitat de càrrecs, el replanteig de les relacions amb el PSOE, les incoherències entre allò que es vota al Parlament de Catalunya i allò que es vota al Congrés dels Diputats de Madrid, propostes diferents per a la reactivació econòmica del país, etc.
La direcció nacional ha dit, a través del primer secretari de la federació gironina, que no expulsaran ningú i que s'ha de crear un clima per al debat des de la discrepància. Què n'espera?
Res. Els socialistes del Ripollès hem fet un pas al costat per coherència. No esperem res, només que la línia política sigui coherent amb les propostes debatudes i aprovades al congrés nacional. D'altra banda, és trist que s'hagi de crear un espai per a la discrepància. La discrepància és al dia a dia. El PSC és un partit plural i la direcció ha de tenir clar a qui es deu.
I, ara, què?
Hem de veure si es fan les coses de diferent manera. No demanem res. Nosaltres treballem pels nostres pobles i per a la gent dels nostres pobles. Només diem que no té sentit portar la contrària contínuament a la direcció. Per això, marquem les distàncies.
És optimista respecte al fet que es pugui produir aquest canvi de rumb?
Nosaltres l'esperem i també un canvi d'actitud per atendre les demandes de la societat catalana. Ara, el militant se sent menystingut i no vol ser còmplice d'unes decisions que no compartim. Esperem, doncs, un canvi d'actitud i, si no es produeix, com a mínim tindrem la consciència tranquil·la de no haver estat còmplices d'una situació no sostenible.
Fins ara ha parlat d'incompliments i ara ho fa d'actituds.
Sí, cal una actitud valenta per assumir allò que s'ha aprovat en un congrés. El paper escrit ho aguanta tot, però cal ser valent per dur-ho a la pràctica. I insisteixo: eleccions primàries, no acumular càrrecs, relacions amb el PSOE, etc.
Hi ha hagut baixes de militants històrics?
Sí, però parlem d'històrics en el sentit que són militants des del 1979. Amb la seva decisió, han volgut donar un toc d'atenció també ales persones que dirigeixen el partit en l'actualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.