Política

L'alcalde de Sant Hilari Sacalm, molt desanimat, es planteja plegar del tot

Fonts de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) confirmen que Robert Fauria, en llibertat sota fiança, podria deixar tots els càrrecs

L'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria, s'està plantejant deixar tots els càrrecs que ocupa actualment arran de la seva imputació en l'operació Manga, per la qual està actualment en llibertat sota fiança. Segons fonts de Convergència Democràtica de Catalunya, Fauria està enfonsat anímicament i podria deixar tant l'alcaldia de Sant Hilari –ni tan sols mantindria l'acta de regidor– com la presidència del Consell Comarcal de la Selva.

Fauria està imputat per violació de secrets, suborn, tràfic d'influències, prevaricació, malversació, falsedat documental i exacció il·legal, per la seva presumpta vinculació amb una trama de suborn per a l'adjudicació de serveis públics derivada del cas Pokémon, que instrueix la titular del jutjat d'instrucció número 1 de Lugo, Pilar de Lara.

La detenció de Fauria, que va ser posat en llibertat diumenge amb una fiança de 18.000 euros, ha sacsejat Sant Hilari Sacalm i també el Consell Comarcal de la Selva, d'on Fauria és president. Ahir l'equip de govern, que formen CiU i ERC, es va reunir per parlar del possible relleu del president. Malgrat tot, l'única conclusió de la reunió és que cal fer una altra reunió, que serà avui mateix.

Els grups de l'oposició també pressionen, i ahir també van reunir-se el PSC, ICV-EUiA i Independents, que volen que es convoqui la junta de portaveus al més aviat possible. Segons alguns, la junta l'hauria de convocar el republicà Jordi Orobitg (vicepresident del Consell), en absència de Fauria, però ell va negar que fos així. “No l'he convocat perquè no puc. El president no està inhabilitat, i és a ell a qui pertoca”, va dir.

Tant Orobitg com Josep Antoni Frias (CiU), que formen part de la comissió permanent, van demanar ahir més temps per valorar què s'ha de fer, i sobretot, esperar a parlar amb Fauria, que tot just va tornar diumenge. Frias i Orobitg van assegurar que hi ha “total sintonia” entre els socis de govern i que esperen prendre una decisió “aviat”. Malgrat aquesta “sintonia”, Orobitg va avançar que si al final no es posessin d'acord es podria trencar el pacte.

A banda de la imputació de Fauria, l'operació Manga també ha esquitxat el Consell Comarcal amb la detenció i posterior imputació d'un funcionari, el cap de l'àrea de Serveis a la Ciutadania, Joan Carles Feliu. Per això els dos socis de govern creuen que no es tracta només d'esbrinar quina possible implicació té el president, sinó d'esclarir si hi ha algun problema estructural dins el Consell Comarcal.

Per la seva banda, el president de CDC a les comarques de Girona, Pere Vila, va limitar-se a comentar ahir que en els propers dies “ho explicaran”, amb referència a si pensen demanar a Fauria que deixi els càrrecs.

Situació d'emergència

Des del grup dels Independents, Joan Salmerón va afirmar que el Consell està en una situació d'emergència, i que cal convocar al més ràpid possible una junta de portaveus tant pel cas que afecta Robert Fauria com pel que afecta Josep Valls (CiU), imputat en el cas Clotilde de Lloret de Mar. Tot sembla indicar que la junta de portaveus podria ser demà.

L'equip de govern del Consell Comarcal de la Selva està format pels dotze consellers de Convergència i Unió i els sis d'Esquerra. Després de la detenció de Fauria, divendres l'equip de govern del Consell Comarcal va fer públic un comunicat en què defensa la innocència dels imputats de l'ens.

LA FRASE

El president no està inhabilitat i és a ell a qui pertoca convocar una junta de portaveus
Jordi Orobitg (ERC)
Vicepresident del Consell Comarcal de la Selva


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.