Paraula d'espia
L'enregistrament suposadament il·legal a la líder del PP destapa que l'espionatge entre partits catalans és habitual
Método 3 centra el focus de les polèmiques investigacions a polítics i empresaris
L'empresa de detectius, en què han treballat excàrrecs policials, podria haver facilitat informació al Centro Nacional de Inteligencia
Fer legal una prova il·lícita s'anomena blanquejar la informació
A Método 3
han treballat exinspectors de la Policía Nacional
A banda del descrèdit que arrosseguen els polítics, la societat ha rebufat en descobrir ara que una pràctica habitual d'alguns partits catalans és espiar-se entre ells i, fins i tot, espiar companys de formació. N'hi ha indicis al PP, al PSC i a Convergència.
A més, les pràctiques d'espia de claveguera s'atribueixen a l'agència Método 3 de Barcelona, després de saber-se que el juliol del 2010 va enregistrar un dinar de la líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, en què assegurava que ell blanquejava diners a Andorra. I la cosa s'enreda quan hi ha la sospita que el Centro Nacional de Inteligencia (CNI) es podria nodrir d'aquests informes.
Método 3 no és desconeguda en el món periodístic de Barcelona, que sempre ha posat en quarantena les seves investigacions, comprades a ulls clucs per un diari espanyolista. L'agència es va fer famosa quan el 2004 va trobar Francisco Paesa, l'espia relacionat amb els GAL. I des del 2007 el director de l'agència, Francisco Marco, es vantava que trobaria Madeleine McCann, la nena desapareguda en un hotel de l'Algarve. Els pares de la menor el van contractar sense èxit.
Una de les darreres investigacions que va embrutir l'agència és el cas dels mossos condemnats per tortures, indultats dos cops pel govern espanyol. Les defenses dels quatre mossos, pagades pel govern tripartit, es van encarregar de desmuntar la credibilitat de l'única testimoni que va veure la pallissa, Lucian Paduraru, que van confondre amb un lladre. Amb una càmera oculta la van enregistrar quan agafava un bitllet de 500 euros per mentir en un judici contra mossos, l'any 2009. La fiscalia de Barcelona, en examinar la cinta, va assegurar que els detectius li van posar un “parany” i va considerar “censurable” la seva actitud.
I el Centro Nacional de Inteligencia (CNI) ha contractat els serveis de Método 3? El director, Félix Sanz, ho va negar la setmana passada. Tanmateix, a l'agència, a més de detectius i becaris, hi han treballat excàrrecs de la Policía Nacional. És el cas d'Antonio G.R., exinspector en cap de la policia a Barcelona, que en va marxar esparverat pel que s'hi feia, i l'exinspector en cap de la policia Juan Carlos Riuloba, que en un atac de responsabilitat, ha entregat als excompanys de delictes tecnològics l'enregistrament de la líder del PP al restaurant La Camarga, segons fonts properes al cas.
Una sospita de l'estreta relació entre Método 3 i la policia és l'informe amb segell de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), tot i que després no se'n va trobar l'autor, amb data del 14 de novembre de 2012. En l'informe es barregen les investigacions del cas Palau de la Música, amb suposat finançament il·legal de CDC, amb inventats pagaments a la família d'Artur Mas i de l'expresident Jordi Pujol, que va esclatar dies abans de les eleccions catalanes, amb El Mundo com a difusor.
En aquest informe apòcrif surten afirmacions que l'examant del fill de Pujol va explicar a la líder del PP en la suposada intimitat d'un restaurant. La policia, doncs, fa mesos que té aquest enregistrament il·legal? El fiscal del cas Palau, Emilio Sánchez Ulled, no va veure res concloent en l'informe policial, que tot i ser anònim l'hi va presentar en persona José Luis Oliveras, excap de la UDEF.
En vista de la negativa del fiscal de regirar la seu de Convergència en vigília electoral i sense indicis, la policia, o rebels agents, van escollir una nova estratègia. María Victoria Álvarez va anar a declarar a la UDEF, el 13 de desembre passat, pels suposats il·lícits de Pujol Ferrusola, després de les insistents trucades d'un periodista, que li deia que s'havia enregistrat la seva conversa amb la líder del PP. Coneguda ara la seva declaració policial i davant del jutge, es fa més real que la UDEF podria haver sabut fa mesos el contingut de l'enregistrament.
A banda dels viatges a Andorra amb bitllets de 500, Álvarez i la UDEF coincideixen, entre altres coses, a citar Sergio Kan com un dels socis de Pujol a Mèxic. D'això els experts en diuen blanquejar una informació: fer legal, amb la declaració d'Álvarez, una prova obtinguda il·lícitament.
El CNI protegeix l'examant de Jordi Pujol Ferrusola
María Victoria Álvarez, l'examant de Jordi Pujol Ferrussola, ha desaparegut de Barcelona des que la setmana passada un núvol de periodistes es va plantar a la seva casa de Collserola en esclatar l'afer de l'enregistrament d'ella amb la líder del PP a La Camarga.
Álvarez va demanar protecció al jutge de l'Audiencia Nacional Pablo Ruz, al qual va anar a declarar el 17 de gener de 2013, com a testimoni, les suposades irregularitats de Pujol Ferrusola durant la seva relació. Un mes abans ho havia explicat a agents de la UDEF a la comissaria general de la policia, on –manifesta– li van assegurar que seria un testimoni protegit.
La UDEF no va complir. I, abans que contesti el magistrat, l'aparell de seguretat de l'Estat espanyol, segurament el CNI, segons fonts properes a la dona, protegeix Álvarez. Li han donat una direcció IP per comunicar-se per ordinador amb la família. Álvarez sembla un diamant a protegir, tot i que, per ara, no té informació concreta, com va dir el mateix magistrat. Amb tot, Ruz ha demanat a Hisenda si Pujol Ferrusola s'ha acollit a l'amnistia fiscal.