Balliu, disposat a presidir el Consell de la Selva
L'alcalde de Caldes de Malavella ha substituït Alba Serra al Consell de Presidència
CiU comença a treballar aquesta setmana per buscar el substitut de Robert Fauria, que haurà de ser de CDC
L'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, es perfila com un candidat ferm a presidir el Consell Comarcal de la Selva en substitució de Robert Fauria, que plegarà en unes setmanes per la seva implicació en el cas Manga. En plena convulsió política al Consell pels imputats i els moviments de l'oposició, la presidència al Consell no és precisament un caramel, segons van reconèixer ahir alguns consellers. La màxima responsable de CiU a la Selva, Natàlia Figueras, va explicar ahir que encara no hi ha cap decisió presa, i tot just ara comencen les converses per buscar el relleu. L'única condició és que el nou president ha de ser de CDC, segons va confirmar ahir el president de CiU a les comarques gironines, Pere Vila.
A part de la futura baixa de Fauria, al Consell Comarcal també ha plegat l'exalcaldessa d'Amer Alba Serra, i amb tota probabilitat el seu lloc com a consellera l'ocuparà l'alcalde d'Osor, Isidre Font, que és el número 1 en la llista de suplents. Malgrat tot, les àrees de responsabilitat de Serra les ha assumit Salvador Balliu, que la setmana passada ja va entrar a formar part del Consell de Presidència en substitució de Serra, i es va fer responsable de l'àrea de Serveis Socials, que portava Serra. Balliu va explicar ahir que la decisió de qui pot presidir el Consell “és cosa del comitè executiu”, però, malgrat tot, va admetre que, si li ho demanen, estaria disposat a presidir el Consell, tot i que és una època molt convulsa políticament. De fet, la tensió política del moment, amb els grups de l'oposició forçant un ple extraordinari i quan encara s'estan paint les conseqüències del cas Manga, pel qual, a part de Fauria hi ha imputat també el cap de l'àrea de Serveis a la Ciutadania, Joan Carles Feliu, fa que la presidència al Consell no sigui un càrrec gaire atractiu.
Regidor o alcalde
Segons fonts de CiU, els alcaldes estarien en principi més ben posicionats per presidir el Consell, però aquesta no és una condició necessària. De fet, fins que Fauria va presidir el Consell Comarcal l'any passat per segon cop, cap alcalde havia estat al capdavant de l'ens, almenys des del 1995. Del 1995 fins al 1999 en va ser presidenta Carme Benages, que llavors era regidora de Sant Hilari Sacalm. Del 1999 fins al 2003 ho va ser Joan Puig, regidor d'ERC a Blanes. Del 2003 al 2007 va presidir el Consell Jordi Iglesias, actual alcalde de Breda, que llavors, però, no ho era. Del 2007 al 2011 es van partir la presidència Robert Fauria (que no era alcalde) i Jordi Gironès (portaveu del PSC a Riudarenes i actual alcalde). No va ser fins al 2011 que el Consell Comarcal de la Selva va tenir un president alcalde, amb Robert Fauria, novament.
Més vacants
A part d'Isidre Font, també haurà d'entrar al Consell Comarcal algú en substitució de Robert Fauria i –si prospera l'exigència de l'oposició al Consell, compartida, en el fons, per ERC– també hi hauria una vacant si finalment Josep Valls dimitís. Valls està imputat pel cas Clotilde, que investiga blanqueig de diners de la màfia russa a Lloret de Mar.
El nou alcalde
D'altra banda, a Sant Hilari Sacalm, el grup de CiU continua treballant per formar el nou govern. Fauria era l'únic que tenia dedicació exclusiva, com a alcalde, i el primer tinent d'alcalde, Carles Testart, va admetre ahir que una possibilitat és que ell ocupés l'alcaldia, però va considerar que hi ha “altres” membres de l'equip de govern “molt preparats”, i que no hi ha res segur. “S'ha de valorar molt com es planteja i qui s'hi pot dedicar perquè ocupa moltes hores”, va dir Testart. En principi, amb Fauria fora del consistori, CiU no hauria de tenir problemes per tornar a fer un pacte de govern amb ERC, que exigia, igual que el grup del PIG, la dimissió de Fauria. De fet, el president del Consell Comarcal ja va avançar en la seva compareixença de divendres, quan va anunciar que abandonava la política, que confiava que la seva dimissió tragués pressió al seu grup tant al Consell Comarcal com a l'Ajuntament.
L'oposició força un ple extraordinari
Els grups de l'oposició del Consell Comarcal (el PSC, ICV-EUiA, Millor, el PP i Independents) van forçar ahir la convocatòria d'un ple extraordinari per tractar els últims esdeveniments que s'han viscut al Consell. Aquests grups i ERC (a l'equip de govern) van mantenir ahir una reunió a la qual, segons va explicar Martí Nogué (PSC), també havia estat convidat el grup de CiU “de paraula”, però no hi va assistir ningú d'aquest grup.
Els assistents van acordar els punts del ple extraordinari, en el qual demanaran la renúncia de Robert Fauria de manera immediata (no volen esperar les dues setmanes que falten fins al pròxim ple), la dimissió de Josep Valls, la suspensió cautelar del funcionari imputat i revisar les condicions del contracte amb GRS Arc Local, l'empresa que està al centre de les investigacions de l'operació Manga. A més, tots van acordar proposar un govern de concentració de tots els grups del Consell, malgrat l'absència de cap representant de CiU. Per Nogué, el govern de concentració es faria “per intentar canviar la línia del Consell”. “Tots hi hem de posar el coll per millorar la imatge del Consell”, va dir Nogué. El vicepresident del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Orobitg (ERC), va dir ahir que no signaran la proposta de l'oposició i que veu precipitat convocar un ple extraordinari. Orobitg es va mostrar partidari de sospesar “totes les opcions” i actuar amb prudència en un tema “transcendent”.
Més reunions a Lloret de Mar
Els partits de l'oposició de l'Ajuntament de Lloret de Mar continuen mantenint contactes, tot i que la moció de censura encara és molt lluny. Si fins ara s'havien fet reunions multilaterals, ahir es van trobar Marc Fuertes, portaveu del Millor, principal partit de l'oposició i possible aspirant a l'alcaldia, i Joan Bernat, portaveu del PSC, partit clau perquè la moció de censura pugui prosperar. A Lloret de Mar hi ha 21 regidors. Per tant, se'n necessiten onze perquè pugui prosperar. L'equip de govern està format per vuit edils: set de CiU i un d'ERC. El Millor en té sis, als quals pot afegir els dos del PP, que ja s'hi han mostrat partidaris. La reunió d'ahir, però, lluny d'acordar la moció, era per acostar posicions i analitzar els programes electorals respectius. D'altra banda, Jordi Orobitg (ERC) va fer públiques ahir les retribucions que rep com a regidor de Lloret: poc més de 20.000 euros nets anuals, 3.000 dels quals dóna a la Fundació Irla, vinculada a ERC.