Els alcaldes fan bandera
L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, fa una crida als ajuntaments gironins contra l'onada espanyolista
La iniciativa va en la línia del que diu l'AMI, que vol que es retiri de cop la bandera espanyola
L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CiU), que també és vicepresident de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), ha optat per posar-se al davant i fer una crida a la unitat dels ajuntaments gironins per frenar l'onada espanyolista contra institucions locals del país. Corominas fa aquesta crida just un dia després d'afirmar, avalat –segons diu– per un informe jurídic, que el balcó de Can Joanetes, seu de l'Ajuntament de la capital garrotxina, continuarà sense cap bandera, tal com ha estat els últims 23 anys.
Aquesta no és res més que la resposta que Corominas ha fet arribar a la delegada del govern a Catalunya, María Llanos de Luna, que en un escrit li demanava que pengés la bandera espanyola i, a més, li recordava que així ho mana la llei de banderes. La carta de la delegada va ser motivada per la denúncia d'un ciutadà.
En sintonia amb l'AMI
Precisament aquesta unitat d'acció que reclama Corominas va totalment en la línia del que es va acordar en l'última assemblea de l'AMI, que es va celebrar el 15 de febrer a Vilanova i la Geltrú, en què es va assumir una decisió unitària: “D'un en un som vulnerables, però tots junts tenim molta força.” Per això, l'AMI proposa retirar de cop la bandera espanyola a tots els ajuntaments com a mostra de força i de solidaritat, i com a fórmula d'autoinculpació. Una apel·lació a la unitat que Corominas vol ajudar a activar a les comarques gironines: “Si actuem individualment, no tenim futur, sempre ens derrotaran”, va manifestar Corominas.
Per això, l'alcalde d'Olot sosté que la unitat és l'únic camí per aconseguir coses en aquest sentit, especialment després de moltes decisions agosarades que han pres diferents ajuntaments: “Si anem tots o quasi tots a l'una podem plantar-nos. Al govern espanyol, no li serà fàcil dir ‘no' o perseguir tots els ajuntaments catalans”, va sentenciar.
Insubmissió fiscal
Josep Maria Corominas també creu que aquesta unitat és bàsica per a la insubmissió fiscal que ha aprovat el ple de l'Ajuntament de Vic.
Finalment, l'alcalde d'Olot ha demanat al govern espanyol que deixi de perseguir políticament els ajuntaments catalans, sobretot per temes com el de les banderes, i que es preocupi més per buscar solucions a la crisi i als problemes de les persones, especialment dels més febles. En aquest sentit, li ha recomanat que segueixi l'exemple dels ajuntaments catalans. “Han sigut intel·ligents per no forçar aquesta guerra de les banderes”, va dir. I hi va afegir: “El govern espanyol ha de respectar el sentiment majoritari dels ciutadans en el tema de les banderes.” “Tinc moltes ganes de penjar la senyera i la bandera d'Olot al balcó de Can Joanetes, i la majoria dels olotins n'estarien molt contents, però les hem tret totes per evitar una guerra de banderes”, va indicar.
Cal recordar que, en sentit contrari, també va decidir desestimar la petició que Òmnium Cultural de la Garrotxa li va fer durant el pregó de les passades Festes de la Mare de Déu del Tura de penjar al balcó l'estelada. L'alcalde, no obstant això, va recomanar el cim del volcà Montsacopa, un dels principals miradors sobre la ciutat, perquè hi onegés, tal com fa des d'aleshores. I, també en aquesta línia, alcaldes gironins, alguns dels quals van ser presents en l'assemblea de l'AMI, s'han mostrat favorables a aquesta unitat.
LES FRASES
LA XIFRA
“Preocupa que et puguin perseguir penalment”
Joan TrillasLa unitat d'acció és capital en el tema de les banderes, però no només en aquest, perquè alguns alcaldes consideren que no és el principal cavall de batalla. Opinen que el més delicat és tot allò que fa referència al dret a decidir i a la construcció d'un estat propi.
L'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Òscar Aparicio, creu que la bandera és la menor de les preocupacions i alerta sobre les denúncies o possibles responsabilitats penals que poden tenir molts alcaldes que han aprovat mocions sobiranistes: “El més preocupant, com a alcalde, és que et poden imputar penalment en temes de declaracions de sobirania, a més del tema de les banderes”, destaca Aparicio, que remarca que es pot complir la llei sense buscar-se problemes pel que fa a les banderes: “De tota manera, tinguem clar que enlloc no es diu la mida que ha de tenir una bandera; per tant, se'n pot posar una de petita i ja compleixes amb la llei.”
El tema, de tota manera, és delicat en funció dels pactes de govern. A Santa Cristina d'Aro, el seu alcalde, Josep Llensa, governa amb un pacte amb el PP i recorda que, tot i estar d'acord amb molts temes relacionats amb el dret a decidir i la sobirania, es poden generar tensions: “Veuria bé anar tots junts, però pensem que cada municipi té les seves particularitats. Jo mateix a Santa Cristina d'Aro governo amb el suport del PP, fet que em genera una situació política molt complicada perquè a vegades he de buscar fins i tot el suport d'altres grups.” L'AMI, i en això hi ha consens, pot ser el gran paraigua que doni cobertura, però cal dotar-la de mitjans. En aquest sentit, l'alcaldessa de Verges, Marta Payeró, creu que l'AMI pot servir de cobertura i permetre a tots els ajuntaments que ho considerin anar coordinats i fer respostes conjuntes. A tall d'exemple, a Torroella, l'Estat ha posat dues denúncies per temes sobiranistes.