Política

El ple de Girona votarà si deixa de reconèixer el títol al príncep

La CUP ho demana en una moció en què reclama que es reconverteixi la Fundació Príncep de Girona i que es declari el municipi exclòs de la monarquia

Montblanc ja va aprovar que renunciés al títol de duc

L'Ajuntament de Girona haurà de votar en el ple de dilluns que ve si deixa de reconèixer el títol de príncep de Girona a Felip de Borbó, si demana a la casa reial que deixi d'utilitzar-lo i si a partir d'ara commemora el 14 d'abril, diada de la república. Aquesta és la petició que fa la CUP, a l'oposició a l'Ajuntament, en una moció en què també s'insta a declarar Girona municipi moralment exclòs “del domini de la monarquia”, a donar suport a les iniciatives que tinguin com a objectiu promoure els valors republicans i a excloure els símbols monàrquics de les institucions. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), no va voler ahir valorar la moció, perquè feia poques hores que tot just s'havia presentat, però va assegurar que s'inclourà a l'ordre del dia del pròxim ple. Per la seva banda, Jordi Navarro, portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Girona, va defensar ahir la necessitat de presentar la moció.

La CUP també posa en el punt de mira la Fundació Príncep de Girona (FPdGi) i demana que es reconverteixi i que tingui un altre nom, més arrelat al territori. Navarro no creu que sigui casualitat que diversos patrons de la Fundació hagin sortit a la llista d'empreses que han finançat la Fundació Nóos, la qual cosa la posa “sota sospita”, i el fet s'agreuja amb la imputació de la infanta Cristina.

Per la CUP, la FPdGi tenia com a objectiu fer “creïble la monarquia a la demarcació de Girona, els ciutadans de la qual havien donat sempre nombroses mostres del seu rebuig a aquesta institució”.

La visita a Girona

El 21 d'abril del 1990, el príncep Felip de Borbó va visitar Girona amb un desplegament policial mai vist fins llavors, que va tenir com a conseqüència importants aldarulls. La plaça del Vi i el Barri Vell es van convertir en un autèntic búnquer.

El príncep va ser rebut enmig dels xiulets d'un grup de manifestants i els aplaudiments d'un altre sector, després que tots dos haguessin superat els controls policials establerts als ponts sobre l'Onyar i a la plaça Catalunya. La policia va dur a terme contundents carregues policials contra un grup de manifestants que va intentar desplegar una pancarta i que va llançar fulls volants. Tres persones van ser detingudes i tres agents i un nombre indeterminat de manifestants van resultar contusionats. Dinou anys després d'aquella històrica visita es va constituir a Girona la Fundació Príncep de Girona.

La moció de la CUP està en sintonia amb d'altres que s'han presentat –vegeu la peça– i que ja vénen de lluny. Aquest és el cas de la Declaració de Montsuar. El passat 9 de juny del 2012, coincidint amb el 550è aniversari de la destitució del rei Joan II per la Generalitat presidida per Manuel de Montsuar, diverses entitats de la societat civil van signar la Declaració de Montsuar, en què es demana que el Parlament de Catalunya, d'acord amb els ajuntaments de les localitats afectades, tramiti la corresponent proposta legislativa perquè no es reconegui el rei d'Espanya, Joan Carles I, com a comte de Barcelona, i el seu hereu, Felip de Borbó, com a príncep de Girona, duc de Montblanc, comte de Cervera i senyor de Balaguer, i que tots aquests títols històrics no siguin emprats mai més pels Borbons.

El precedent de Montblanc

El ple de l'Ajuntament de Montblanc va aprovar dimecres, amb vuit vots a favor i cinc abstencions, una moció –impulsada per la CUP– que demana al príncep Felip que renunciï a la condició de duc. Però l'onada no s'atura. Ahir, la CUP de Lleida va presentar una moció registrada al matí mateix, en què sol·licita que en el pròxim ple municipal es debati la possibilitat que el consistori es declari municipi exclòs del domini de la monarquia borbònica.

El text recorda que “la pervivència de la monarquia espanyola és una imposició antidemocràtica''.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.