Política

L'AMI insta els ajuntament a pagar els impostos a Catalunya

L'Associació de Municipis per la Independència vol consensuar la mesura amb el govern i aplicar-la abans de l'estiu

Destaca que d'aquesta manera es podrà conèixer el volum de diners que s'envien a Madrid

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) vol que els consistoris adherits aprovin als plens acords en favor de la sobirania fiscal i pagar els seus tributs a Catalunya. L'associació espera aplicar la mesura abans de l'estiu i d'acord amb el govern.

L'AMI ha celebrat aquest dilluns el seu comitè executiu a Olot. Durant la reunió, els alcaldes assistents han decidit fer un pas endavant en favor de la sobirania fiscal i han acordat instar tot els ajuntament i entitats adherides –més de 700– a aprovar acords de ple per ingressar l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària catalana i no a l'estatal.

El president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, ha reconegut que els diners aniran a parar igualment a l'administració de l'Estat encara que s'ingressin a la hisenda catalana però ha subratllat que aquest és un gest que demostra que “volem ser amos de casa nostra”. A més, l'associació independentista entén que d'aquesta manera serà conèixer el volum de diners que s'envien a Madrid en concepte d'IVA i IRPF i, al mateix temps, servirà per tenir la “maquinària entrenada” per quan Catalunya esdevingui estat independent.

Vila d'Abadal també ha fet una crida a particulars, empresaris i ajuntament no adherits a l'AMI perquè facin el mateix gest.

El president de l'entitat espera que en les properes setmanes comenci el “degoteig de casos” i que s'arribi al mes de juliol amb un centenar d'ajuntaments que ja tributin a la hisenda catalana. L'objectiu és que “el 100% dels ajuntaments acabin pagant els impostos a Catalunya”.

De fet, una desena de municipis catalans ja han aprovat mocions d'aquest tipus –entre els quals, per exemple, Girona– i podrien començar aquesta mateixa setmana a pagar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya.

Vistiplau del govern

Vila d'Abadal també ha explicat que el president del govern, Artur Mas, els ha de rebre aquest dimarts i que aprofitaran la trobada per explicar-li aquesta mesura. L'AMI esera que la Generalitat els assessori i els expliqui també quins passos està fent per tal de “preparar eines d'Estat” en l'àmbit fiscal. D'aquesta manera, els alcaldes volen conèixer què pensa fer l'executiu per tal de consensuar les actuacions. “Crec que és una acció important i volem fer-la d'acord amb el govern per no col·lapsar els serveis tècnics i que sigui eficaç”, ha apuntat.

Vila d'Abadal, que confia que Mas serà favorable a aquesta mesura, creu que el pagament dels impostos a la hisenda catalana no ha de generar cap denúncia per part de l'Estat ja que al final els diners s'acaben enviant a Madrid.

Suprimir les subdelegacions

Durant el comitè executiu de l'AMI també s'ha decidit presentar mocions a tots els ajuntaments adherits per demanar que es tanquin totes les subdelegacions de l'Estat a Catalunya. Segons Vila d'Abadal, aquestes administracions generen despesa i són innecessàries. A la mateixa moció –que serà igual per a tots els ajuntaments– també es demana a la delegada del govern espanyol, Maria de los Llanos de Luna, que retiri tots els contenciosos que ha iniciat contra ajuntaments catalans per temes relacionats amb l'aprovació de mocions sobre la sobirania del poble català o les banderes.

Actualment formen part de l'AMI 701 ajuntaments i entitats municipals –com consells comarcals o dues diputacions– que representen 2.950.000 habitats, el 39% de la població total. A la reunió d'avui hi han assistit els alcaldes de Vic, Olot, Ripoll, Girona, Balaguer, Montblanc, Tortosa, Arenys de Munt, Port de la Selva i Solsona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.