Política

Estiu encadenat

L'ANC organitza aquest estiu cadenes humanes arreu del territori català per preparar la que es farà l'11 de setembre

A Osona enllaçaran la casa natal de Jacint Verdaguer amb Vic, i a la Pica d'Estats un miler de persones volen desplegar-se per la muntanya

Ja hi ha 100.000 inscrits per a l'esdeveniment de la Diada

Els mesos previs a la Diada de l'any passat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va organitzar centenars d'actes arreu del territori per anar escalfant l'ambient amb vista a la manifestació programada per l'11 de setembre. Era el que es va batejar com la Marxa cap a la independència. L'estratègia va funcionar i es va anar creant un caliu tan gran que la mobilització de la Diada va ser un èxit sense precedents. Evidentment, també hi va ajudar, i molt, la situació política que es vivia i els continuats atacs de l'Estat espanyol cap a Catalunya i les seves institucions. Ara es vol repetir aquest mateix escenari amb la cadena humana que es farà per la Diada. La tensió política encara és més elevada que fa un any, i les territorials de l'ANC també van preparant esdeveniments previs: cadenes a diversos municipis que serveixen per anar fent xup-xup i com a assajos amb vista a l'11 de setembre.

Montblanc

El pròxim dissabte 20 de juliol està previst que unes 1.500 persones envoltin els 1,4 quilòmetres de la coneguda muralla de Montblanc. Els organitzadors han elaborat un vídeo per animar la gent a participar en aquest acte, que coincidirà amb l'Acampada Jove, que se celebrarà els dies 18, 19 i 20 en aquesta població. La cadena començarà pels volts de les set de la tarda i la intenció és que duri uns deu minuts. Aquest mateix dia, a l'entorn del perímetre de les antigues muralles del 1714 de Caldes de Montbui o a la Garriga, es faran iniciatives semblants.

Terres de l'Ebre

Amposta també apareix en el calendari de previsions del dia 20 de juliol. L'activitat, però, s'engloba en un projecte més ampli que es realitza a les Terres de l'Ebre, segons informa Lourdes Moreso. L'ANC impulsa una campanya per omplir els ponts que travessen l'Ebre, que ja es va iniciar el 22 de juny amb una cadena a Deltebre. Al marge d'Amposta, se'n faran entre Móra d'Ebre i Móra la Nova, a Benifallet i a Tortosa. També s'han programat dues enllaçades més als ponts que uneixen Caseres i Calaceit (Matarranya), a través del riu Algars, i entre Ulldecona i Vinaròs (Baix Maestrat), passant pel Sénia.

Badalona

Aquesta ciutat està inclosa en la Via Catalana cap a la Independència, que és com es coneix la cadena humana de la Diada, i el traçat passa pel passeig marítim –que ja està ple– i pel carrer Eduard Maristany. Perquè la logística funcioni a la perfecció, el dissabte 27 de juliol s'ha organitzat un assaig general que transcorrerà pel mateix recorregut que el de l'11 de setembre i que unirà Badalona amb Sant Adrià de Besòs i Montgat.

Osona

Una de les cadenes més ambiciosos que es faran aquest estiu serà a Osona. Tindrà com a fil conductor la figura de Jacint Verdaguer i unirà la seva casa natal a Folgueroles amb l'estàtua del poeta que hi ha al campus de Vic. Sota el lema En defensa pròpia l'esdeveniment se celebrarà l'11 d'agost i enllaçarà en un recorregut de set quilòmetres els principals espais de Verdaguer. Aquell dia l'entitat, que calcula que es necessitarien prop de 4.500 persones per poder completar la ruta, també ha programat diverses actuacions culturals, com ara la lectura de poemes del mateix Verdaguer. Aprofitant la celebració d'aquest acte es farà una recollida d'aliments.

Gràcia (Barcelona)

Coincidint amb les Festes de Gràcia, l'ANC d'aquest barri barceloní pretén unir les 14 places amb un mínim de 3.000 persones. La cadena humana està programada pel dimarts 20 d'agost a partir de les set de la tarda i s'enllaçaran places com ara la del Diamant, la de John Lenon, la de la Virreina o la del Sol, entre d'altres. L'acció s'acabarà amb una cercavila i un acte amb parlaments a la plaça de Joanic. A banda dels 3.000 participants que s'estima que seran necessaris, l'ANC de Gràcia ha fet una crida per obtenir entre 150 i 200 voluntaris, que seran els encarregats de distribuir les persones que facin de baules.

Girona

Les comarques gironines també tenen preparades diverses cadenes durant les pròximes setmanes. La primera serà a Salt, el 27 de juliol, en el marc de la festa major. Aquest mateix dia n'hi ha programada una altra a Arbúcies, mentre que a Vilablareix es farà el dia l'1 d'agost. A Girona, el 24 d'agost la intenció és envoltar el Barri Vell. En aquesta última acció hi volen col·laborar totes les territorials de l'ANC del Gironès per així poder fer més pinya. Tampoc no es descarta que altres pobles de la comarca facin cadenes aquest mateix dia.

Pica d'Estats

Una de les iniciatives més espectaculars que s'estan ultimant és al cim més alt de Catalunya, la Pica d'Estats. Serà el 24 d'agost i els organitzadors volen que hi participin un miler de persones. L'acte s'ha pensat com una mena de marxa popular. El primer que arribi al cim serà el que començarà la cadena i, a partir d'aquí, els participants s'aniran agafant les mans cap a baix. En cap cas es completaran els 3.143 metres que fa la Pica d'Estats, perquè si s'hagués pensat a cobrir el traçat es necessitarien prop de deu mil persones i aquest no és l'objectiu de la territorial del Pallars Sobirà de l'ANC, que s'encarrega de la preparació.

Lleida

La demarcació de Lleida és l'única per on no passarà la ruta definitiva de la Via Catalana cap a la Independència. És per aquest motiu que l'ANC es planteja fer una gran cadena en aquestes comarques els dies previs a la Diada i que serveixi com a últim assaig general –a hores d'ara encara no hi ha cap data confirmada–. Això sí, el mes de maig passat a Lleida unes 2.000 persones ja van encerclar la ciutat. Precisament, aquest municipi va ser on es van iniciar els actes previs a la manifestació de la Diada de l'any passat, la Marxa cap a la independència.

Sant Cugat

Al marge de Lleida, diverses ciutats ja han fet cadenes humanes, que s'aniran repetint arreu dels Països Catalans aquest estiu. Una de les últimes va ser Sant Cugat, que el 6 de juliol passat va reunir prop de 2.500 persones. Banyoles, Jesús i Roquetes, Begues o Cardedeu en són altres exemples.

Catalunya

Mentrestant, l'ANC continua rebent inscripcions de gent que vol formar part de la cadena humana de la Diada, i ahir es va confirmar que ja s'ha arribat a les 100.000 persones. Les previsions, però, indiquen que se'n necessiten un mínim de 450.000 o 500.000 per poder completar el recorregut amb tranquil·litat. “Estem molt satisfets, és un molt bon ritme, però encara ens queda molt per arribar a allò que volem fer i que farem”, diu la presidenta de l'associació, Carme Forcadell. Les inscripcions continuen obertes al webhttp://via.assemblea.cat. La Via Catalana cap a la Independència unirà el Pertús amb Alcanar, una distància de 400 quilòmetres, i passarà per 86 municipis, tot i que diverses entitats treballen per poder allargar-la fins al País Valencià.

3.000
persones
calcula l'ANC que es necessitaran per unir les 14 places de Gràcia en una cadena humana que es farà el dimarts 20 d'agost.
4.500
voluntaris
uniran les seves mans en l'esdeveniment que s'ha de celebrar a Osona i que serà un homenatge a Verdaguer. El recorregut serà d'uns set quilòmetres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.