Tothom a Girona
Aquesta tarda la Devesa serà l'escenari del festival Catalunya Vol Viure en Llibertat i amb Dignitat
Una gran fira de productes de la terra, sardanes i un concert de cançó i rock
L'Onze de Setembre de 1976, quan es va poder celebrar la Diada Nacional de Catalunya de manera no clandestina però encara sense llibertat, les autoritats que controlaven l'ordre públic entre la caiguda de la dictadura i les primeres eleccions que s'haurien de celebrar uns mesos després, van permetre sisplau per força que els patriotes catalans celebressin la Diada, això sí, a Sant Boi de Llobregat. A Girona van ser allunyats del centre de la ciutat i enviats a l'antic Camp de Mart de la Devesa de Girona. I ha estat la gran massa arbrada de la Devesa la que ha acollit els tres grans concerts per la llibertat que ha organitzat aquest diari: el 1992, després de l'operació Garzón; el 29 de juliol de l'any passat, quan es complien vint anys justos del primer festival, i el d'aquesta tarda, que està previst que reuneixi milers de persones en una cita que es vol lúdica però també profundament reivindicativa, com ho va ser aquella del 1976.
Aquesta tarda, organitzat per El Punt Avui i El 9 Esportiu, amb la col·laboració de més d'una vintena d'entitats encapçalades per l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l'AMI, milers de persones ompliran la Devesa per gaudir d'una jornada festiva que serà també un crit al dret a decidir del poble català.
Una cercavila obrirà la festa a la plaça de Catalunya de Girona, i tots aquells que vulguin acompanyar la Fal·lera Gironina, els Capgrossos de Santa Eugènia, els Amics dels Gegants de Sarrià, Els Gegants del Tros de Solsona i Els Xirois ho podran fer. Entre ells, representants de La Natació Catalana per la Independència i dels represaliats per l'operació Garzón del 92 que portaran una estelada gegant fins al recinte de la Devesa. I amb ells s'hi afegiran les veus del Poble que Canta, que faran el recorregut per la rambla de la Llibertat, el carrer de l'Argenteria, el pont de Sant Agustí, la plaça de la Independència i el carrer Ramon Folch fins a la Devesa de Girona, on entregaran l'estelada a l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont.
A la mateixa hora en què s'inicia la cercavila, les cinc de la tarda, s'obriran les portes del Camp de Mart al ritme de la Txaranga Damm-er i començarà la Firacat, la fira de productes de la terra que aplega cent parades, les que podeu trobar al gràfic adjunt. També serà l'hora per als més menuts, perquè es posarà en marxa la zona infantil, amb inflables i atraccions vigilades per monitors.
En els 24.000 metres quadrats del recinte del Camp de Mart, els equivalents a quatre camps de futbol, hi haurà també tots els serveis necessaris per gaudir de la festa. Una parada d'El Punt Avui on es podran recollir (i comprar) els lots de l'ANC amb la samarreta, la banderola i els adhesius oficials de la Via Catalana, la compra dels quals serveix per finançar la cadena humana. També més de setanta metres de bar per adquirir begudes i entrepans.
Hi haurà també 1.600 cadires per a totes aquelles persones que vulguin presenciar l'actuació de la Ciutat de Girona, que interpretarà cinc sardanes, una d'elles de lluïment ballada per la colla Encís de Manlleu. I per descansar durant el concert, que es perllongarà fins a les dues de la matinada.
La Ciutat de Girona començarà la seva actuació a dos quarts de sis de la tarda i la primera actuació, de Jordi Tonietti, des de l'escenari, arribarà a dos quarts de set després de la hissada de l'estelada al so d'El cant de la senyera interpretada per Poble que Canta. I després d'una ballada de gegants i capgrossos, arribarà l'actuació de Macedònia.
A les vuit del vespre serà el moment d'organitzar el mosaic i la cadena humana, que es constituirà a les 20.14 h, amb el cant de l'himne nacional de Catalunya. I després dels parlament de Carme Forcadell i Muriel Casals i la interpretació d'Els segadors, arrancarà el concert amb Acció, Mali Vanili, La Porta dels Somnis i Andreu Rifé, el doctor de Polseres vermelles. La visita sorpresa del rei Toni Albà acompanyat pels Xirois, cap a les deu del vespre, deixarà pas a Le Croupier, Pere Tàpias i Quim Vila abans del darrer bloc. Serà l'hora de Glaucs i de 9Son abans que ocupin l'escenari Lax'N'Busto i l'ska de Deskarats. Si es compleixen les previsions, el festival acabarà a les dues de la matinada.
Marxa enrere per a la cadena humana de l'11-S
El concert de la Devesa del 2012 va ser el punt de partida que va culminar amb la gran mobilització de la Diada Nacional quan un milió i mig de persones es van manifestar pels carrers de Barcelona, en una Diada històrica que va provocar que el president de la Generalitat convoqués eleccions anticipades a causa de la demanda d'una gran majoria del poble català en el sentit d'avançar cap al dret a decidir. Aquest any, el festival Catalunya Vol Viure en Llibertat i amb Dignitat d'avui arriba un mes després de la gran mobilització que es va viure el 29 de juny amb el concert al Camp Nou de Barcelona organitzat per Òmnium Cultural. I aquest festival enllaçarà aquell concert amb la Via Catalana cap a la Independència organitzada per l'11-S per l'ANC amb la pretensió de fer una cadena humana de més de 400 quilòmetres que uneixi el país. L'ANC i Òmnium també són presents avui en aquest concert per la llibertat.