Una “crida a la simpatia” per superar la corda fluixa
Muriel Casals anima a ajudar els polítics “a passar a l'altra banda”, i arribar a la consulta
Carme Forcadell distingeix l'hostilitat de l'Estat del respecte al poble espanyol, i exigeix una pregunta clara
Una “crida a la simpatia” és el missatge que la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va llençar als milers d'assistents al festival organitzat per El Punt Avui. Casals, amb la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, van pronunciar ahir els únics parlaments oficials des de l'escenari habilitat a la Devesa de Girona. Totes dues, erigides en líders dels principals moviments de la societat civil catalana, van voler donar suport personalment al festival, en nom també de la munió d'entitats col·laboradores.
Casals va comparar els polítics catalans que han de liderar el procés als equilibristes d'un circ que van per la corda fluixa. Parafrasejant el prestigiós economista escocès del segle XVIII Adam Smith, va reflexionar que “de manera natural, els humans senten simpatia els uns pels altres”, i per això els espectadors sembla que vulguin ajudar amb els seus gestos espontanis que el funambulista no caigui. “Els polítics que han de prendre la decisió estan a la corda fluixa, i els hem de fer veure la nostra simpatia i ajudar-los per arribar a l'altra banda”, va animar Casals. “Fa unes setmanes érem al Camp Nou cantant, i avui som aquí, per la llibertat i la dignitat”, recordava. “I dignitat vol dir exercir el dret a decidir”, concloïa.
Forcadell també va començar recordant un altre concert, el que fa un any El Punt Avui va organitzar en el mateix parc. “Llavors també érem aquí per expressar el nostre desig de llibertat, hem treballat molt i molt bé en aquest temps, però hem de treballar més”, va arengar. La presidenta de l'ANC va ser especialment crítica amb l'actitud hostil de l'Estat, que “utilitzarà totes les armes legals i no legals contra el procés, per desacreditar, aturar i frenar totes les institucions, persones i entitats que treballen per la independència”. Forcadell va acusar l'ofec econòmic de l'Estat de la crisi que pateix Catalunya; d'aquí segons ella, la necessitat de disposar d'un estat propi. Això sí, va voler separar les crítiques a un Estat “que ens humilia i ens menysté, i del qual no volem continuar formant part”, de les bones paraules pel poble espanyol, “amb qui hem de ser respectuosos perquè tots els pobles són dignes”.
Una pregunta clara
Una de les diverses paradetes de l'ANC que hi havia al recinte –també n'hi havia de la sectorial Cristians per la Independència– recollia vots en urnes per exercir el dret de petició, una campanya iniciada fa un parell de mesos que reclama convocar la consulta abans del 31 de maig, i que alhora pretén erigir-se en alternativa final per empènyer el Parlament a declarar la independència si fallen totes les altres opcions legals. En tot cas, Forcadell insistia ahir en la consulta, que “ha de tenir una pregunta clara, sí o no”. “No volem que se'ns pregunti res més”, advertia. L'organitzadora de la Via Catalana de la Diada aprofitava per cridar “tots els demòcrates” a participar-hi, i igual com al 2012 tothom va anar a Barcelona, que enguany l'àrea metropolitana es desplaci pel país. Ja ho va dir: “Serem el proper estat d'Europa, només depèn de nosaltres”.
Diputats i dirigents donen suport al festival
Diversos representants polítics es van acostar ahir al recinte de la Devesa, on hi havia paradetes d'ERC i Reagrupament. S'hi van deixar veure personalitats com l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el secretari de Transports i Mobilitat, Ricard Font, i el senador de CiU Carles Bagué. El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, destacava la importància de donar continuïtat al festival, i constatava el canvi en els últims dotze mesos. “Al 2012 la llibertat tenia altres connotacions, avui no és altra cosa que l'estat propi, la independència”, explicava, mentre celebrava el canvi que ha permès situar el país “en el terreny de joc que volem”. Rull remarcava “l'encert” del diari de vincular llibertat amb dignitat, ja que “l'objectiu final és la dignitat de les persones i del país”.
Roger Torrent, diputat d'ERC al Parlament i alcalde de Sarrià de Ter, insistia en “l'avenç” que hi ha hagut aquest últim any. “Tot suma, és una bona iniciativa i això ajuda a mantenir la gent engrescada, il·lusionada amb el procés”, constatava. “Mentre la societat civil vagi empenyent, a nosaltres els polítics ens tocarà anar avançant perquè l'any vinent puguem arribar a la consulta”, cloïa.