Prada arriba a la 45a edició més marcada que mai per la “gosadia nacional”
La Universitat Catalana d'Estiu engega demà farcida de referències al procés i parlant sobre l'estat català
Manté pressupost, tot i les penúries financeres
Una lliçó inaugural d'Elisenda Paluzié, degana de la Facultat d'Economia i Empresa de la UB, sobre la viabilitat d'un estat català, donarà demà al migdia el tret de sortida a la 45a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada de Conflent, el clàssic punt de trobada de cada agost entre el món pedagògic i el catalanisme. La ponència constitueix, de fet, una declaració d'intencions sobre l'edició d'enguany, en ple procés sobiranista, on tindran cabuda actes sobre el centenari de la creació de la Mancomunitat o la defensa del català a l'escola, cursos sobre política, història o llengua arreu dels Països Catalans, i homenatges a alguns dels grans referents de la cultura catalana, com els escriptors Salvador Espriu, Vicent Andrés Estellés i Josep Vallverdú. Com l'any passat, tampoc hi faltaran ponències sobre l'autodeterminació en altres nacions sense estat europees, com ara Escòcia i el Vèneto. “Prada es caracteritza per la densitat del treball universitari, i també per la gosadia nacional; s'hi ha de trobar a gust tothom que tingui una lleialtat a les aspiracions dels nostres territoris”, subratllava Jordi Sales, president de la UCE, en la presentació.
Les dificultats econòmiques arran de la retallada dels ajuts –un 12% enguany– i els retards en els pagaments obligaran a reduir mitja jornada les activitats i a fer altres esforços, com ara reutilitzar llibres o buscar nous ingressos propis, que ja voregen el 30%, una xifra alta per a aquest tipus de cites. El pressupost, així, serà similar al de l'any passat, uns 350.000 euros. “El pitjor ho hem passat, però costa fer el mateix que fèiem perquè estem a la meitat que fa cinc anys”, exposava Sales. L'UCE ha ofert 40 beques que cobreixen un 75% de l'estada a estudiants de la Xarxa d'Universitats Lluís Vives d'arreu dels Països Catalans, que torna a ser una de les patrocinadores.
La notable dimensió acadèmica i cultural
“Hi ha un element de patriotisme actiu que ho complementa, però cal no menystenir la dimensió acadèmica i científica”, apunta Salvador Giner, fins ara president de l'Institut d'Estudis Catalans, un dels impulsors de l'UCE. I és que enguany es commemoren els 40 anys del primer manifest que reclamava el català com a llengua científica, es faran nous cursos de pintura i també de matèries tan diverses com ara la revolució digital, els problemes al litoral, dret civil o relacions internacionals. Exposicions, actuacions i concerts com els de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, Blaumut o, avui, Blues de Picolat, completen un programa que clou el 22 d'agost.