Política

La CUP perd l'alcaldia d'Arenys de Munt

Acord entre ERC, CiU i PSC per situar el republicà Joan Rabasseda com a nou alcalde fins al final del mandat

Josep Manel Ximenis considera que la moció de censura contra ell respon a l'“ànsia per ocupar cadires”

La CUP perdrà en els pròxims dies la seva alcaldia més simbòlica, la d'Arenys de Munt. Un acord entre ERC, CiU i PSC rellevarà l'actual alcalde i promotor de la primera consulta independentista al municipi, Josep Manel Ximenis, que serà substituït pel republicà Joan Rabasseda.

El govern en minoria de la CUP –amb només quatre de tretze regidors– haurà sobreviscut només dos mesos, després que el mes de juny el grup municipal de CiU va anunciar que trencava la coalició que independentistes i nacionalistes van segellar després de les eleccions municipals del 2011.

Tot i que amb un marge estret, Ximenis, va guanyar els últims comicis locals i va ser investit alcalde gràcies al suport de CiU, tercer als comicis. La segona força, ERC, va quedar arraconada a l'oposició, juntament amb el PSC i el PP.

Però després de dos anys de mandat la situació política al municipi ha fet un tomb en només dos mesos. El passat juny la federació nacionalista va decidir sortir del govern municipal i va acusar Ximenis d'una actitud personalista i de marginar els regidors de CiU. La CUP va quedar aleshores en una minoria molt dèbil amb només quatre dels tretze regidors del consistori i els nacionalistes ja van advertir que no descartaven cap escenari de futur.

ERC s'ha pogut entendre ara amb CiU i el PSC per construir un govern alternatiu. El nou tripartit tindrà una còmoda majoria, amb vuit dels tretze regidors: quatre d'ERC, tres de CiU i un del PSC. A l'oposició hi seran CUP i PP.

Tot i que la diferència entre ERC i CiU va ser de 84 vots a les eleccions, ningú es planteja la possibilitat de compartir l'alcaldia i el líder republicà, Joan Rabasseda, l'ocuparà fins a final del mandat. Rabasseda va ser candidat a l'alcaldia per ERC en els comicis del 2007 i del 2011. Entre 2008 i 2011 va ser també director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya.

Negociacions a dues bandes

Josep Manuel Ximenis ha rebut amb sorpresa el fet que ERC, CiU i PSC s'hagin posat d'acord per presentar una moció de censura. Al seu parer, aquesta estratègia respon a “una ànsia per ocupar cadires, més enllà de valorar la gestió política”.

L'alcalde ha valorat positivament els seus dos anys de mandat –dels quals ha destacat la reducció del deute de l'Ajuntament– i ha assegurat que no hi ha motius “objectius” per fer-lo fora. No hi ha hagut ni malversació de fons, ni corrupció, ni un endeutament excessiu”, ha subratllat. “Havíem reduït de manera important les despeses estructurals i volíem repercutir-ho entre tota la gent del poble. Teníem proposta de baixada de l'IBI del 10%”, ha revelat.

Ximenis ha retret als republicans haver estat negociant a dues bandes i a la seva esquena. “Ens agafa per sorpresa perquè estàvem negociant amb ERC la possibilitat de consolidar un govern i no ens havien fet explícit que al mateix temps estaven negociant amb els altres”, ha explicat.

“Amb ERC hem negociat en base a un projecte i estàvem disposats a negociar altres qüestions, com el fet de cedir-los l'alcaldia, però no hem tingut temps d'avançar”, ha afegit. I és que segons ell, els republicans “volien parlar més de càrrecs que no pas de programa” i ha assenyalat que potser ara ja veuen “realitzats” els seus objectius.

Sobre els exsocis de CiU, el líder de la CUP a Arenys de Munt ha dit que durant dos anys hi ha treballat “molt a gust” i reitera que la seva sortida del govern municipal va estar motivada per criteris “subjectius”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.