ELVIRA GARCÍA

Alcaldessa d'Alaquàs

«Les dones encara necessitem la discriminació positiva»

Fa unes setmanes que es va convertir en la primera alcaldessa d'Alaquàs. És una responsabilitat o un rep te?
«Primer de tot és un orgull i després és un gran repte, ja que les dones en política hem de demostrar que tenim capacitat per a fer les mateixes coses que els homes.»

—Farà política des del feminisme actiu?
— «Des d'un principi, vaig plantejar-me la meua implicació política com un compromís personal i social, mai des d'una perspectiva feminista, es tractava d'abraçar sectors socials molt més amplis. Ara bé, quan comences a treballar en el dia a dia, t'adones que s'ha de fer visible la presència social de la dona, ja que sempre quedem en un segon pla. Dit això, m'agradaria destacar, sobretot, que el progrés aconseguit en l'últim segle ha sigut gràcies a les dones de forma general i en particular en el cas d'Alaquàs.»
—Amb vosté l'Horta se situa com la comarca on el nombre d'alcaldesses, situades en municipis de gran pes poblacional, és més que significatiu. És una casualitat o la conseqüència del treball de molts anys?
—«Puc assegurar que no és una coincidència. Conec a totes i cada una d'elles i sé per la seua trajectòria personal i professional que estan governant els seus municipis pel gran treball social que han desenvolupat al seu poble des de sempre. A més, estem en una comarca molt activa, molt associativa, on la implicació social dels veïns en qualsevol activitat es converteix en un compromís amb el seu poble. I és aquest compromís el que fa avançar algunes dones cap a una implicació major en la gestió municipal. També moltes dones s'han anat incorporant a sectors empresarials que tenien un marcat caràcter masculí, però que ara dirigeixen els negocis tan bé o millor que ells. I després, el meu partit, el PSPV sempre s'ha caracteritzat per tindre unes dones molt valentes i amb ganes de treballar. Tot això pot explicar globalment la raó per la qual les dones participen activament en la política de la comarca.»
—És partidària de la discriminació positiva?
— «Sí, considere que és molt necessària.»
—Per què?
— «Perquè en qualsevol situació en què es parteix amb un clar desavantatge, ja siga en el tema de la llengua, els dependents o els menys afavorits, s'han d'introduir correctors. No podem esperar que les coses funcionen manera espontània. Per tant, en els moments en què la debilitat es fa patent, crec que cal introduir mesures per aconseguir l'equilibri, la paritat i, per tant, necessitem la discriminació positiva. És cert que en alguns àmbits aquestes mesures correctives no són necessàries perquè la dona ja ha aconseguit equipar-se amb l'home, però en altres encara no és possible. Ací és on encara hi ha molt de camí per fer.»
—Per a quan una presidenta de la Generalitat?
«No ho sé, però és una possibilitat que cada dia està més pròxima, ja que les dones estem demostrant que en política ho podem fer molt bé. Cada vegada som més alcaldesses, regidores, conselleres, presidentes de cambres autonòmiques, ministres, vicepresidentes del govern... Seria fantàstic poder viure un esdeveniment històric com eixe.»
—De segur que, ara per ara, el que més li agradaria seria veure un alaquaser ocupar la presidència del Consell?
— «I tant! Això estaria millor encara.»
— Creu que el ja exalcalde i secretari dels socialistes valencians, Jorge Alarte, està preparat per a governar la Generalitat?
—«Rotundament sí. Jorge està treballant en política des del 95, quan va ocupar la regidoria de Joventut. En 1999 va convertir-se en l'alcalde més jove de l'Horta. Era una aposta molt arriscada, però que ara només podem valorar en termes d'èxit. Jorge ha aportat joventut, treball, esforç i ha sabut transmetre il·lusió pel futur a tots els alaquasers. És una persona molt preparada, molt valenta, que té les idees molt clares i ha demostrat que el model d'Alaquàs és vàlid i, si el pot traslladar a la Generalitat, també serà un èxit.»
— I vosté què aportarà de nou a Alaquàs?
—«És un projecte absolutament compartit, però m'agradaria millorar encara més, si és possible, la qualitat de vida dels alaquasers i l'excel·lència dels serveis públics.»
—Al seu discurs d'investidura es va comprometre amb els menys afavorits. A quins sectors li agradaria que tingueren una atenció preferent?
—«En aquests moments em preocupa especialment la greu crisi econòmica que travessen moltes famílies del poble. Per tant, intentarem crear nous llocs de treball i procurar que les seues necessitats i serveis bàsiques estiguen cobertes.»
—El fet d'haver sigut regidora des de 1995 li atorgarà algun avantatge, no?
—«Sí, em permet una coneixença molt detallada de tot el municipi i tindre una perspectiva d'evolució històrica que en permet veure on hem de fer canvis i on hem de continuar treballant en el mateix camí perquè és el correcte. I la principal dificultat és que he de passar de la particularitat d'una regidoria a la globalitat totalitat que suposa tot un Ajuntament.»
—L'oposició assegura que l'últim any l'equip de govern ha estat més pendent del funcionament intern del partit que de fer gestió diària.
—«L'oposició pot fer les crítiques que considere però jo els diria que mirarem tots els projectes que hi ha en marxa com els camps de futbol del Terç, la remodelació dels 22 carrers del centre històric, la remodelació dels voltants del Castell o l'obertura del Fòrum d'Associacions...»
—Després de tants anys, el projecte socialista per a Alaquàs no està esgotat?
—«En absolut, les polítiques d'esquerra i del govern socialista mai no poden esgotar-se, ja que formen part d'un projecte utòpic pensant que l'utopia és un somni de dia. El que pot estar esgotat són els plantejaments individualistes, que sols miren l'oportunitat de mercat i el benefici personal.»
—És aquesta una etapa transitòria o repetirà com a candidata a l'alcaldia les pròximes eleccions?
—«Sóc molt respectuosos amb els processos i les formes. L'assemblea del meu partit va decidir i va aprovar per aclamació que jo havia d'assumir el càrrec que deixava càrrec i jo ho vaig acceptar. Ara bé, en aquest moment no puc dir si estaré d'ací a dos anys perquè són coses que s'han de plantejar bé des del principi. En qualsevol cas, sí puc assegurar que la meua vida sempre intentaré harmonitzar la meua vida amb un projecte social.»
—Com li agradaria que recordaren a la primera alcaldessa d'Alaquàs?
—«Com una persona que abans de treballar a l'Ajuntament ja s'havia compromés amb el municipi. I després perquè va ser capaç d'atendre als seus veïns en tot allò que pogueren necessitar.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.