El Perelló
“Sóc aquí per l'estat propi”
L'expresident de la Generalitat va dir ahir al Perelló que “el model d'estat poc respectuós amb Catalunya” fa necessari “un nou estatus”
Va demanar als joves que s'impliquin en el procés de construcció nacional
Va arribar poc abans de les quatre de la tarda, i sense dur samarreta groga. Però l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que participava en la Via Catalana al tram del Perelló, al Baix Ebre, treia del pap un missatge clar: “Sóc aquí i, amb samarreta o sense, allò important és saber que jo, que durant trenta o quaranta anys he dut a terme una política d'afirmació nacional de Catalunya i de defensa de l'estat del benestar sense plantejaments independentistes, ara sóc aquí per dir que hem de reclamar un estat propi.” Per ell, el tomb personal cap a l'independentisme té una causa clara: “Des de la Transició fins a l'any 2000, la relació amb Espanya va anar més bé o més malament, però en conjunt era positiva. Però en aquests darrers anys la cosa ha canviat i s'ha imposat un model d'estat poc respectuós.” I, “veient l'evolució cada cop més negativa de la política espanyola”, es fa necessari “demanar un nou estatus, contemplant la independència, tot i que no era el plantejament inicial del país”. “No podem admetre que ens imposin ni un ofec financer ni, des del punt de vista de la identitat, de la nostra llengua i la nostra cultura”, va dir ahir l'expresident pocs minuts abans d'enllaçar-se en la cadena humana.
Pujol va ser dels primers a inscriure's en el tram del Perelló –“perquè aquí, al coll de Balaguer, hi ha poca densitat de població”–. Anava acompanyat de la seva dona, Marta Ferrusola, i també va coincidir en el mateix tram (el 93) amb el director general de Pesca i Afers Marítims, Jordi Ciuraneta, que hi anava amb un grup de veïns del seu poble, la Palma d'Ebre, de la comarca veïna de la Ribera d'Ebre. Al Perelló, un municipi que tot just sobrepassa els 3.000 habitants, van rebre més d'11.000 participants en la cadena humana, molts procedents de pobles de l'entorn, però també de Terrassa, Ripoll i municipis de les comarques de Lleida. Van ser molts més dels previstos, i des de primera hora del matí van col·lapsar els carrers del poble. I, sobretot, hi havia molta gent jove, un col·lectiu al qual Pujol va voler llançar un missatge: “Els processos de construcció nacional són llargs i cal que els joves hi siguin molt presents.” L'expresident els va agrair la seva participació i també va indicar que un acte com el d'ahir, que va mobilitzar tants milers de persones, amb “un gran èxit” organitzatiu, hauria de tenir un impacte a fora de les fronteres de Catalunya. El caire pacífic de la Via Catalana és, per ell, “una demostració clara de la voluntat de Catalunya de ser escoltada i de no ser maltractada des d'un punt de vista econòmic, cultural i lingüístic, de cara a l'estat del benestar i l'estructura del país”.