Rajoy convida Mas a no perdre més el temps amb la consulta
El president espanyol rebutja el dret a decidir al·ludint a la llei i ofereix diàleg “sense data de caducitat” lligat a la crisi
La resposta menysté el clam de la Diada i avisa que la independència tindria un preu molt alt
Cop de porta, però tenint cura que no s'ascli la fusta. Això és el que pretén Mariano Rajoy amb la seva oferta a Artur Mas per mantenir un diàleg sense límit temporal per poder discutir del no-res. La carta que ahir a la tarda va arribar al despatx del president de la Generalitat –adreçada a Pina (sic) de Sant Jaume– és tan garrepa en extensió com buida de contingut. Tant és així que, malgrat que s'acaba sobreentenent, ni tan sols comunica expressament el no a la consulta sobre el futur dels catalans amb l'argument que no té cabuda en la Constitució, tal com el dia anterior sí que ho havia avançat amb força més claredat la número dos al govern popular, Soraya Sáenz de Santamaría. El president espanyol no esmenta ni una vegada la Carta Magna ni al·ludeix directament al dret a decidir que li plantejava el dirigent català en la seva carta del 26 de juliol passat; parla simplement del “marc jurídic” que tots plegats han de respectar. I, de fet, acaba despatxant Mas “convidant-lo” a no perdre més el temps amb la consulta i animant-lo que es dediqui a governar “amb lleialtat” cap als catalans per treure'ls de la crisi econòmica i social.
Llarga espera
La missiva de Rajoy s'ha fet pregar. Concretament set setmanes. Però, després del clam de la Via Catalana, la contestació queda tan desfasada com un oferiment de diàleg que, segons l'inquilí de La Moncloa, “no té data de caducitat”. Al cap i a la fi, la del no a poder exercir el dret a decidir és una resposta que la podria haver escrit el primer dia, sobretot perquè el mateix Rajoy insinua que ni tan sols s'ha llegit l'extens estudi sobre les diferents fórmules legals per poder dur a terme la consulta que el Consell Assessor per a la Transició Nacional li va fer arribat al mig de l'estiu i com a apèndix a la carta de Mas.
“Respectar” la llei
“Deixant de banda l'exhaustiva anàlisi que exigeix l'informe” polític i jurídic, el cap de l'executiu espanyol sentencia que el millor servei que pot fer a la “legitimitat democràtica” a què apel·la Mas en el seu primer comunicat és “respectar aquell marc jurídic en el qual els governs troben el seu fonament i legitimitat”, conclou.
En conjunt, doncs, es tracta d'un missatge críptic, però que s'acaba captant. I, en tot cas, en alguns moments, més que respondre a la petició de Mas per negociar la consulta, sembla que repliqui als 1,6 milions de ciutadans que van sortir al carrer a reclamar la independència. Tot això, però, amb el benentès que l'entorn de Rajoy segueix menystenint l'èxit de la Via Catalana. “Els vincles que ens mantenen units no poden deslligar-se sense enormes costos afectius, econòmics, polítics i socials”, avisa, tot encoratjant l'executiu català a treballar en conjunt per “enfortir aquests llaços i fugir de l'enfrontament”.
Nou finançament
Precisament perquè l'escrit és tan genèric, en cap moment no s'interpreta que dins aquest diàleg Rajoy s'avingui ara a negociar un finançament sobre la base del pacte fiscal. En tot cas, el dia anterior, Sáenz de Santamaría havia negat la possibilitat.
De fet, en els set paràgrafs de carta s'ofrena ben poc. Però tot i així pot ser que, per a un sector del PP i per als mitjans afins, els resulti excessivament amable en les formes i tova en la resposta, atès que fa temps que exigeixen mà dura contra “el desafiament secessionista”.