Política

opinió

“Negociar, cedir, acordar...”

Tant des del Partit Popular com des del PSOE és difícil trobar un interlocutor polític que, en privat, no admeti que la Constitució Espanyola s'ha de reformar. Diuen que quelcom s'hauria de retocar quan els parles que encara avui la Constitució diu que s'ha de fer el servei militar. No passa el mateix públicament. Els mateixos interlocutors es tanquen en banda. Menys el socialista Pere Navarro, que públicament té bona voluntat de negociar, de cedir i d'acordar. Encara que llavors es contradiu i es fa difícil d'entendre que, abans de negociar i cedir, vagi a un acte en pro de la Constitució i aixequi una copa de cava com a gest per manifestar-se d'acord amb els partidaris de mantenir amb pany i forrellat el redactat actual Constitució. És a dir, per mandra o per dificultats d'altesa de mires i d'adaptació de la realitat res de res i partidaris i contraris segueixen al mateix lloc. Han passat els actes de celebració de l'aniversari constitucional amb pocs gestos de reforma i menys ganes de cedir. Tot seguirà igual, com s'ha vist després dels actes del trenta-cinquè aniversari de la carta magna de la setmana passada. Les declaracions dels presents i els silencis dels absents han estat els mateixos que any rere any.

Mariano Rajoy s'oposa a la reforma sense el consens del 78. Mentrestant, Alfredo Pérez Rubalcaba critica que ningú l'hagi cridat a consensuar res i els anomenats nacionalistes s'abstenen de participar-hi.

Un panorama de curta volada, a diferència d'aquell que va fer possible passar de la dictadura a la democràcia i del qual molts estan orgullosos. Malgrat que s'haurien d'adonar que encara, a hores d'ara, queden moltes reformes per fer.

Negociar, cedir i acordar. Un bon consell que no s'ha fet per reformar la Constitució i que hauria de servir per a la política catalana, en cas de voler arribar a bon port en el procés sobiranista. En cas contrari, sovint queden sensacions que els mateixos polítics tenen l'enemic a casa seva i fan veure que l'enemic és a l'exterior en format imaginari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia