Rebel·lió de regidors del PSC en favor de la consulta
Edils socialistes voten en una quinzena de localitats catalanes mocions de suport a la consulta del 9-N
Dirigents locals, sobretot a la Catalunya interior, s'allunyen de la línia marcada per Navarro
El PSC rebutja donar suport a la consulta prevista per al 9 de novembre si no hi ha un acord previ amb l'Estat. El PSC, doncs, votarà en contra de qualsevol iniciativa de promoció del referèndum. Tanmateix, el debat intern al PSC és més viu que mai. Una trentena de regidors socialistes s'han rebel·lat en les dues últimes setmanes i en una quinzena d'ajuntaments han votat mocions de suport a la consulta.
Socialistes de Lleida, Igualada, Vic, Olot, Ripoll, Montblanc, Flix, Caldes de Montbui, Móra d'Ebre, Cardedeu, Cervera, Arenys de Munt, la Bisbal d'Empordà, Santa Coloma de Farners i les Borges Blanques, així com els socialistes d'alguns consells comarcals, han votat a favor de mocions de suport a la consulta del 9 de novembre perquè els catalans puguin exercir el dret a decidir. La votació de Barcelona també va exemplificar la divisió del socialisme català amb relació a aquesta espinosa qüestió. El president del grup municipal, Jordi Martí, va trencar la disciplina de vot negant-se a votar contra la consulta. Martí, amb la també regidora socialista Montserrat Sánchez, va abandonar el ple en el moment en què es debatia una moció d'ERC per tal de no oposar-s'hi.
Les actuacions dels edils socialistes als municipis contrasten amb la contundència de l'equip de Pere Navarro contra la proposta acordada per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. “En una consulta que no estigui pactada i enquadrada en la legalitat no vull votar, no aniré a votar”, assegurava aquests dies Maurici Lucena en una entrevista a l'ACN. “Si la consulta no és pactada i no és legal, cap de les parts tindrà garantia que tingui conseqüències”, afegia.
Un cas destacat de la rebel·lió municipal va ser el de Lleida. El ple de l'Ajuntament va aprovar dilluns amb els vots de CiU i de diversos regidors del PSC una moció de suport a l'acord sobre la data i la pregunta. L'alcalde, Àngel Ros, que va donar llibertat de vot als seus, no hi va voler votar en contra i es va abstenir. Tot i això, Ros va presentar una segona moció en defensa d'una consulta pactada entre la Generalitat i l'Estat, que també va prosperar.
L'Associació de Municipis per la Independència promou que els ajuntaments afins votin mocions per eixamplar el suport a la consulta i, de retruc, burxar la ferida oberta del PSC al territori. Els socialistes, que han vist com es donaven de baixa dirigents històrics i fins i tot regidors a la Catalunya interior, pateixen de valent amb aquestes mocions.
L'alcalde socialista de Flix, Marc Mur, independentista declarat, va afavorir una moció de suport al seu municipi “en coherència amb el que el PSC portava en el seu programa electoral fa un any”. El portaveu del PSC a Vic, Jacint Raurell, va explicar després de votar-hi a favor que la data escollida “deixa un marge suficient d'un any per poder dialogar, negociar i pactar amb l'Estat”. A Montblanc, l'únic regidor del PSC, Pere Domènech, va ser crític amb la direcció del seu partit i va afirmar que li agradaria que els de Navarro “interpretessin de manera diferent el país”. El líder del PSC a Igualada, Jordi Riba, va concloure: “Hem fet el mateix que sempre; hem estat coherents amb les posicions que hem adoptat en el passat.” Els socialistes igualadins ja van donar suport al dret a decidir i a la Via Catalana.El cas de Mollet del Vallés, on també es va votar una moció de suport a la consulta, és un pèl diferent. El text, presentat conjuntament per CiU, ICV-EUiA i ERC, va acabar obtenint el suport del PSC, quan es va eliminar el primer punt que expressava la satisfacció per “unes preguntes clares i inclusives”. Els socialistes van presentar una esmena a la moció i els regidors de CiU van adaptar la moció per aconseguir el màxim de suport.