Política

La justícia condemna l'Ajuntament de Gandia per no facilitar informació

Accepta la denúncia dels socialistes i observa vulneració del dret fonamental a la informació dels regidors de l'oposició

La sentència diu que les empreses públiques deuen tractar-se com un departament més de l'Ajuntament

Una sentència judicial única en la història de Gandia, va desmuntar ahir el mantra de la transparència del govern del PP al condemnar-lo per no facilitar als regidors de l'oposició l'accés a informació de les factures de l'empresa pública Iniciatives Públiques de Gandia. Així, la jutgessa del jutjat número 8 del Contenciós Administratiu de València observa vulneració del dret fonamental a la informació recollit a l'article 23.2 de la Constitució Espanyola.

La narració dels fets es remunta a 2012, quan els socialistes, en el seu intent per fiscalitzar la gestió dels diners públics per part del govern des de IPG, van observar dificultats en l'accés a les factures de l'exercici de 2011. Unes dificultats que van arribar fins i tot a enfrontaments personals amb el gerent de l'empresa pública, Gonzalo Morant, qui negava als membres de l'oposició la consulta d'aquesta documentació.

Davant aquesta situació, el regidor socialista i advocat Vicent Mascarell va presentar una denúncia que ahir va obtenir una sentència favorable per als socialistes i que obligarà al govern a donar accés a tota la informació “sense limitacions de temps ni altres dificultats”, ha explicat Mascarell, qui ha afegit que la sentència parla de tractar les empreses públiques “com si foren un departament més de l'Ajuntament”, per la qual cosa “IPG deixarà de ser el cortijo de Torró i del PP de Gandia”.

Davant aquesta sentència, que situa a Gandia en la lamentable llista de corporacions i governs “que no respecten les mínimes regles democràtiques d'un Ajuntament”, els socialistes es congratulen perquè “per fi els gandians podrem saber en què es van gastar els membres del PP els diners que deien que no tenien i que ara ens han portat a demanar tres rescats al govern d'Espanya”. A més, Mascarell ha assenyalat que la denúncia presentada pels socialistes i la conseqüent sentència “suposen un benefici per a tota l'oposició de Gandia i per a la ciutadania”, que podran saber amb detall en què han gastat els seus diners.

Tot i això, malgrat tractar-se d'una sentència favorable als socialistes, Mascarell ha volgut explicar que no se senten satisfets de la mateixa “perquè quan s'acudeix a la justícia per la vulneració d'un dret fonamental és perquè no han funcionat les vies democràtiques que estableix el funcionament d'un Ajuntament”. Un fet que ve provocat “per l'actitud dictatorial i antidemocràtica d'un govern que es diu transparent però que en realitat vulnera els drets dels membres de l'oposició”.

Respecte a aquesta situació, Mascarell ha volgut acusar directament al govern del PP en general i al regidor i portaveu Víctor Soler en particular “per ser el braç executor de les ordres de Torró”.

Pressupostos impugnats

C.M.

El grup municipal de Compromís per Gandia ha presentat una sèrie d'al·legacions per tal d'impugnar els Pressupostos Municipals per a l'any 2014, que van ser aprovats gràcies als vots favorables del PP al Plenari celebrat el passat 12 de desembre. El document aprovat pel Govern conté algunes irregularitats que “el fan inexecutable”, ja que contravé diversos articles de la Llei d'Hisendes Locals.

Els pressupostos presentats pel Partit Popular ja contenien irregularitats —assenyalades a més a més per l'interventor municipal— com per exemple l'impagament de l'amortització pertinent dels préstecs als bancs, però aquesta situació d'irregularitat es va agreujar encara més, una vegada coneguda la sentència contrària per a l'Ajuntament de Gandia, que suposa que es deixaran d'ingressar 9 milions d'euros previstos pel cànon de l'Aigua Potable.

Així, a l'escrit d'al·legacions presentat pel Bloc, es denuncia que el capítol de despeses dels pressupostos es contrari a l'article 165.1 i 165.3 de la Llei d'Hisendes Locals de 2004. Aquests articles estableixen que “s'inclouran els crèdits necessaris per atendre el compliment de les obligacions” i que “aquestes obligacions reconegudes s'aplicaran en els pressupostos pel seu import íntegre”.

L'interventor municipal assenyala, a més a més, al seu informe, que el pressupost de l'empresa Iniciatives Públiques de Gandia no conté capítol 3, ni capítol 9 de l'estat de despeses, i que no es te cap constància de que els esmentats préstecs hagen sigut renegociats o modificats.

Pel que fa als ingressos, l'article 173.6 de la norma esmentada anteriorment assenyala que “la disponibilitat dels crèdits pressupostaris quedarà condicionada a l'existència de documents fefaents que acrediten compromisos ferms d'aportació, en el cas d'ajudes, subvencions, donacions o unes altres formes de cessió de recursos tinguts en compte en les previsions inicials del pressupost”.

En aquest sentit, el pressupost del govern municipal preveu 10 milions d'euros de cànon de concessions administratives de caràcter no periòdic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.