Deu parelles d'alcaldes del 1979 i d'avui al ‘Presència'
La revista els ha reunit per commemorar els 35 anys de les primeres municipals des de la República, el 3 d'abril
Experts també analitzen com han evolucionat les ciutats
La revista Presència d'El Punt Avui ha reunit 10 parelles d'alcaldes del 1979 i d'ara perquè analitzin com ha evolucionat la seva ciutat al llarg d'aquests 35 anys que han passat des de les primeres eleccions municipals des de les de la República, que es compleixen el dijous, dia 3 d'abril. Els alcaldes i exalcaldes que han acceptat la invitació d'aquest diari per compartir una estona i parlar del passat, el present i el futur de la seva ciutat han estat els de Lleida, Àngel Ros i Antoni Siurana; Girona, Carles Puigdemont i Joaquim Nadal; Badalona, Xavier Garcia Albiol i Màrius Díaz; Terrassa, Jordi Ballart i Manuel Royes; Mataró, Joan Mora i Joan Majó; Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón i Frederic Prieto; Manlleu, Pere Prat i Joan Usart; Blanes, Josep Merigó i Dolors Oms; la Seu d'Urgell, Albert Batalla i Amadeu Gallart, i la Garriga, Meritxell Budó i Núria Albó.
Els experts
A banda dels deu duets d'alcaldes, l'ampli reportatge del Presència, de 26 planes, també analitza quina era la situació que vivien els municipis catalans ara fa 35 anys i quina ha estat la seva evolució. En aquest sentit, els experts consultats analitzen quins passos s'han dut a terme per millorar l'urbanisme o la convivència i quin ha estat el paper dels moviments socials.
Entre les reflexions que es podran trobar en el reportatge, signat pel periodista David Marín, l'urbanista Jordi Borja destaca que en aquests 35 anys “els centres urbans han millorat” però que també “s'ha crescut en urbanitzacions disperses, sense ciutat, destinades a processos especulatius, sobretot al litoral i el prelitoral”. Al seu torn, el sociòleg Salvador Cardús afirma que, “vista en perspectiva, la situació actual amb crisi és molt millor que llavors, perquè els ajuntaments tenen els instruments democràtics per gestionar-la”, mentre que el també sociòleg Ivan Miró denuncia que un cop als ajuntaments, els partits es van dedicar durant els anys 80 a neutralitzar i desmobilitzar els moviments socials. Uns moviments socials que ara promouen una participació més directa als ajuntaments.