Política

Simplement democràcia

Demà assistirem a un debat al Congrés per expressar la voluntat majoritària del Parlament i en la societat catalana: volem votar. No hem arribat a aquest punt per casualitat, sinó per l'hostilitat del PP i la indiferència del PSOE, i perquè es van tancar les vies per federalitzar Espanya mitjançant la reforma de l'Estatut. Per això reclamem l'exercici d'un principi democràtic: deixar que la gent expressi la seva opinió.

El que demanem no només és legítim, sinó que és legal, i constitucional. Només és qüestió de voluntat política. Però fins i tot si no tingués cabuda en la legalitat vigent, s'hauria d'adaptar per donar cabuda a una demanda democràtica. Perquè la democràcia és ajustar la legalitat a la realitat, és donar solució jurídica als problemes pràctics.

L'error que cometen el PP i el PSOE és creure que el problema és a Catalunya. Però el problema és molt més de fons. Ens trobem davant d'una veritable fi de règim i els símptomes són cada cop més evidents: crisi econòmica, democràtica, social. I les demandes de canvi de sistema, de nova etapa, cada cop són més nombroses: la marxa per la dignitat del dia 22 de març passat, la manifestació d'ahir a Barcelona per la Catalunya social, les marees que defensen els serveis públics i de qualitat. I el debat de demà, com la reivindicació del dret a decidir en el seu conjunt, també és una expressió d'aquesta voluntat de canvi de règim que situa en primer lloc les persones, els seus drets i la seva veu.

Sabem que demà PP i PSOE ens diran que no, sota la premissa conforme que en el cas català passarà com en el cas del pla Ibarretxe. Aquí sabem que això no és així, i a l'Estat comencen a adonar-se'n. Aquí hi ha un corrent de fons, ciutadà i social, que ha entès que tot ha canviat, que res tornarà a ser com era abans. Avui, la transversalitat del catalanisme es situa en el dret a decidir. Tenim una majoria imbatible, en termes democràtics, i és que 8 de cada 10 catalans reclamen poder decidir.

Si demà ens diuen que no, es tracta d'avançar, i d'entendre que la millor manera de solucionar un conflicte és mitjançant l'exercici pràctic del dret a decidir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia